Εισπράξεις μηδέν!

Στα… χαρτιά παρέμεινε το πρόγραμμα της τιτλοποίησης εσόδων από ακίνητα, στο οποίο είχε ποντάρει η κυβέρνηση για να μπορέσει να πετύχει τον φετινό εισπρακτικό στόχο από τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει «προσγειωθεί» στο 1,5 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχουν καθυστερήσει σημαντικά τη μελέτη υλοποίησης αυτού του σχεδίου, που κανονικά θα έπρεπε να ήταν έτοιμη από τον περασμένο μήνα, προκειμένου το όλο εγχείρημα να τεθεί σε ισχύ από το φθινόπωρο. Το γεγονός, όμως, ότι για πολλά ακίνητα του Δημοσίου που είχαν μπει σε «τροχιά» τιτλοποίησης δεν κατέστη εφικτό να ξεκαθαρίσει το νομικό τους πλαίσιο, σε συνδυασμό με το μηδενικό επενδυτικό ενδιαφέρον και την αναθεώρηση του όλου προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, «φρέναρε» τα σχέδια της κυβέρνησης σ’ αυτόν τον τομέα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μελέτη με τις διαδοχικές τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων όχι μόνο από ακίνητα αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, όπως τα έσοδα από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει και η επικρατέστερη μέθοδος αξιοποίησης αυτού του μοντέλου. Μεταξύ των μεθόδων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:

 

  • Ο σχηματισμός μεγάλων ομάδων ακινήτων ή αλλιώς «καλαθιών» για καθένα από τα οποία θα καθορίζονται διαφορετικοί τρόποι μελλοντικής αξιοποίησης. Κοινό τους σημείο θα ήταν τα ομόλογα που θα εξέδιδε το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με αντίκρισμα τα προσδοκώμενα έσοδα από την αξιοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων. Τα ομόλογα αυτά θα διατίθεντο με ελκυστικό επιτόκιο στους υποψήφιους επενδυτές.

 

  • Η δημιουργία εταιρείας-επενδυτικού οχήματος στην οποία θα μεταβιβαστούν τα ακίνητα και οι μετοχές της θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο. Το σχέδιο προβλέπει την τιτλοποίηση 1000 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, από το οποίο θα μπορούσαν να προκύψουν έσοδα από 350 έως 400 εκατ. ευρώ από τα πρώτα κιόλας «καλάθια» ακινήτων που θα πουλούσε το ΤΑΙΠΕΔ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Είχε εκτιμηθεί ότι στην πλήρη ανάπτυξή του το σχέδιο της τιτλοποίησης θα έφερνε στα ταμεία εισπράξεις έως και 4 δισ. ευρώ μέσα από έναν πολύ μεγάλο κατάλογο «ώριμων» ακινήτων που θα δίνονταν για αξιοποίηση. Εξέλιξη, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αποπληρώσει μέρος των 11,3 δισ. ευρώ που δανείστηκε η χώρα μας για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Η φόρμουλα της τιτλοποίησης μπήκε για πρώτη φορά στην ατζέντα των συζητήσεων με την τρόικα από την προηγούμενη αναθεώρηση του Μνημονίου (Μάιος 2013), ενώ σε αυτή τη φάση κυβέρνηση και δανειστές θα δημιουργούσαν τον αριθμό, τις ομάδες και το είδος των ακινήτων που θα μπορούσαν να διατεθούν στους επενδυτές. Τούτο θα ήταν σε συνάρτηση με τα κεφάλαια που είχε ανάγκη η κυβέρνηση.

Πράγμα που δεν έγινε, με αποτέλεσμα στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και το επιτελείο του με τους δανειστές οι τελευταίοι να «ανεβάσουν» τους τόνους της διαπραγμάτευσης. Οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) «γκρίνιαξαν» με την κυβερνητική δυσκαμψία σε αυτό το θέμα και εμφανίστηκαν ιδιαίτερα πιεστικοί όσον αφορά την επίτευξη του φετινού εισπρακτικού στόχου για έσοδα 1,5 δις. ευρώ (από 3,6 δισ. ευρώ που ήταν ο αναθεωρημένος στόχος).

 

Τα ειδικά μισθολόγια

 

Εν τω μεταξύ, στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα παραπέμπονται, όπως όλα δείχνουν, το ζήτημα των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις και οι ελαφρύνσεις στους φόρους και τα «χαράτσια» που πλασάρει η κυβέρνηση.

Αξιωματούχος είπε χθες ότι «θα αναληφθεί κυβερνητική πρωτοβουλία για το σύνολο των αποφάσεων, καθώς άπτονται της εισοδηματικής πολιτικής». Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο πλαίσιο εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, αλλά και των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2015 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο. Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας βρέθηκε χθες και ο προϋπολογισμός που στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014 εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 712 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr