Σύνοδος κορυφής των «28» -η ουκρανική κρίση και οι διάδοχοι των Ρομπάι και Αστον στην κορυφή της ατζέντας

Παρουσία του νέου προέδρου, πλέον, της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των«28». Στην κορυφή της ατζέντας, η αναζήτηση των διαδόχων των Ρομπάι και Αστον και η ουκρανική κρίση.

Θεωρείται πιθανό οι «28» να αποφασίσουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ διαμήνυσαν στο Κίεβο πως έχουν ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με ευρωπαίους ηγέτες προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ την Τετάρτη ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας καλούσε τους «28» να «πάρουν ισχυρή θέση προς υποστήριξη της Ουκρανίας».

Προσκαλώντας τους ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο της Τετάρτης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι ανέφερε ότι οι «28» θα εξετάσουν, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον, τις εξελίξεις και στην Ουκρανία αλλά και στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, οι ηγέτες «θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν περαιτέρω για τις προτεραιότητες της Κομισιόν», αναφέρει η επιστολή Ρομπάι.

Στη Σύνοδο αναμένεται να γίνουν και οι πρώτες διαβουλεύσεις για το ζήτημα των νέων προσώπων σε όλα τα ηγετικά χαρτοφυλάκια στην ΕΕ -τόσο για τη διανομή των επιτρόπων της κάθε χώρας στην επόμενη Κομισιόν, όσο και για τη θέση της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική.

Τα ονόματα που ακούγονται μέχρι στιγμής έχουν έντονο γυναικείο χρώμα: Αν και η απόφαση για τον Ρομπάι αναμένεται να ληφθεί αργότερα, θεωρείται ότι έχει πιθανότητες η δανή πρωθυπυργός Χέλε Τόρινγκ Σμιτ. Για την θέση του εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής, η Ρώμη έχει προωθήσει ανοικτά την υποψηφιότητα της Φεντερίκα Μογκερίνι αλλά δεν έχει αποκλείσει και τον Μάσιμο ντ’ Αλέμα.

Στον ευρωπαϊκό Τύπο ακούγεται πάντως ότι η υποψηφιότητα της Μογκερίνι έχει προκαλέσει την αντίδραση μπλοκ κυρίως ανατολικών χωρών. Αυτές οι αναφορές υποστηρίζουν ότι οι χώρες που διαφωνούν έχουν παρουσιάσει ως ανθυποψηφία την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.