Ένταση στη Γάζα ώς την τελευταία στιγμή πριν την ολιγόωρη κατάπαυση πυρός

Με ρουκέτες μέχρι το πρωί της Πέμπτης και ισραηλινές επιδρομές έως τα ξημερώματα έφτασε η ώρα της ολιγόωρης κατάπαυσης πυρός στην οποία συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς. Σχεδόν αμέσως πριν αρχίσουν να μετρούν οι πέντε ώρες «νηνεμίας», το Ισραήλ ανέφερε πως απέτρεψε απόπειρα μαχητών της Χαμάς να περάσουν από τούνελ στην ισραηλινή πλευρά.

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι (τοπική και Ελλάδας), οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και οι ομάδες της Χαμάς συμφώνησαν να απέχουν από εχθροπραξίες. 

Η κατάπαυση συμφωνήθηκε μετά από αίτημα του ΟΗΕ ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι της Γάζας να προμηθευτούν τρόφιμα και να προχωρήσουν σε επισκευές των ζημιών. Το Ισραήλ διαμήνυσε πάντως ότι εάν η Χαμάς προχωρήσει σε εκτόξευση ρουκετών, η απάντησή του θα είναι «σκληρή και αποφασιστική».

Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίστηκαν μέχρι και τα ξημερώματα, ενώ οι σειρήνες σε ισραηλινές περιοχές λόγω εισερχόμενων ρουκετών της Χαμάς ήχησαν μέχρι και μισή ώρα πριν τις 10 στη Ντετιβότ, το Μπεέρ Σεβά και τα ανατολικά του Τελ Αβίβ.

Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών από τις εννιαήμερες επιδρομές στη Γάζα έχει φτάσει τους 221. Ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από πλήγμα της Χαμάς τη Δευτέρα.

Tελευταία θύματα της βίας είναι τέσσερα παιδιά σε παραλία στη Γάζα που σκοτώθηκαν από βλήμα που ερρίφθη από ισραηλινό κανονιοφόρο, ενώ μωρό πέντε μηνών είχε σκοτωθεί σε νυχτερινή επιδρομή.

 

Ισραηλινός στρατός: «Αποτράπηκε εισβολή ομάδας της Χαμάς»

Λίγη ώρα πριν την έναρξη της κατάπαυσης πυρός, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως απέτρεψαν απόπειρα ομάδας της Χαμάς να μπει κρυφά στην ισραηλινή επικράτεια.

Επρόκειτο για 13 ενόπλους που προσπάθησαν πέρασαν τούνελ που έχει σκάψει η Χαμάς προς την ισραηλινή πλευρά της διαχωριστικής γραμμής με τη Γάζα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι μαχητές εντοπίστηκαν λίγα μέτρα αφού είχαν βγει από το τούνελ και χτυπήθηκαν από εναέρια μέσα. Οκτώ σκοτώθηκαν, και θεωρείται ότι οι υπόλοιποι ξαναμπήκαν στο τούνελ και επέστρεψαν στην παλαιστινιακή πλευρά. Η ισραηλινή πλευρά αναφέρει ότι οι μαχητές σκόπευαν να προχωρήσουν σε «τρομοκρατικό χτύπημα το οποίο θα ήταν ισχυρό».

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της νέας αναζωπύρωσης που αναφέρεται απόπειρα μαχητών να περάσουν στο Ισραήλ. Η πρώτη, τις αρχικές ημέρες της επιχείρησης στη Γάζα, είχε γίνει διά θαλάσσης.