Γ. Τύρης στο radio1d.gr: «Το σχέδιο για την διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους δε θα προχωρήσει. Η αγορά αργοπεθαίνει»

Νέο ηχηρό καμπανάκι για την κατάρρευση της αγοράς αλλά και την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών χτύπησε μέσω του radio1d.gr ο οικονομολόγος, πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Βορείου Ελλάδος Γιάννης Τύρης.

 

Όπως υπογράμμισε το σχέδιο της κυβέρνησης για την υπαγωγή όλων των χρεών (σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές) δε θα εφαρμοστεί στην πράξη. «Ο φορολογούμενος δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τις οφειλές του. Για να γίνει αυτό θα χρειαστούν περισσότερες από 100 δόσεις, που η κυβέρνηση δεν τις δίνει» τόνισε ο κ. Τύρης. Εκτίμησε ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα ξεπεράσουν τα 70 δις ευρώ στο τέλος του 2014 από 66,5 δις ευρώ που είναι σήμερα.

 

«Πάλι ο μικρός θα πληρώσει. Ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει να πληρώσει. Η αγορά αργοπεθαίνει. Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον γκρεμό και με ένα απλό φύσημα θα πέσει» τόνισε χαρακτηριστικά. 

 

Ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος παραμένει αυξημένο παρά το γεγονός ότι έχει ματώσει ο ελληνικός λαός. «Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Αν δεν «κόψει χρήμα» με εγγύηση την δημόσια περιουσία που ξεπουλιέται, τότε οι δανειστές δεν πρόκειται να πάρουν πίσω όσα μας έχουν δανείσει και θα οδηγούμαστε συνεχώς σε μέτρα – σοκ», δήλωσε.

«Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει και πάλι το σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις»

 

Λάβρος κατά του Υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε ο Πρόεδρος των φοροτεχνικών Βορείου Ελλάδος Γιάννης Τύρης εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων που παρουσίαζε το σύστημα TAXIS κατά τη διαδικασία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. «Είναι ηλίθιοι. Είναι δυνατόν να επιβάλλουν πρόστιμα σε κάποιον που ήθελε να υποβάλλει τη δήλωση του έστω και την τελευταία μέρα, αλλά δεν μπορούσε επειδή είχε πέσει το TAXIS», αναρωτήθηκε ο κ. Τύρης.

 

Επικαλούμενος δικές του πληροφορίες ανέφερε ότι, την επόμενη Δευτέρα θα περάσει τροπολογία από τη Βουλή, η οποία θα δίνει ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

 

Νωρίτερα, διέψευσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου πως θα δοθεί άτυπη παράταση για να υποβληθούν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις οι περίπου 100.000 φορολογικές δηλώσεις που έμειναν εκτός του TAXIS και δεν κατατέθηκαν εμπρόθεσμα έως τις 14 Ιουλίου. Απαντώντας σε ερώτηση του in.gr η επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ξεκαθάρισε πως «το σύστημα δεν πρόκειται να μείνει ανοικτό».

 

Οι πληροφορίες,που προέρχονταν από ενημέρωση του βουλευτή της ΝΔ Χρ. Κλειτσιώτη σε φοροτεχνικούς και διαψεύσθηκαν από την ΓΓΔΕ υποστήριζαν πως το υπουργείο Οικονομικών θα κατέθετε τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα επιτρεπόταν το σύστημα Taxis να δέχεται δηλώσεις για 2-3 ημέρες, ώστε όσοι δεν κατάφεραν τη Δευτέρα 14 Ιουλίου να υποβάλλουν τη δήλωση τους να το πράξουν χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο υποβολής των εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων, χωρίς ο φορολογούμενος να χάνει το αφορολόγητο των 2.100 ευρώ, αλλά με την επιβάρυνση μόνο του προστίμου που προβλέπει η νομοθεσία.

 

Σημειώνεται πως μόλις προχθές η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με διευκρινιστική της εγκύκλιο αναφέρθηκε στις κυρώσεις για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφει η κ. Σαββαϊδου σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται από την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία κατά την οποία έληξε η κατά νόμο προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

 

Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι στις εκπρόθεσμες δηλώσεις οικονομικού έτους 2014 που θα υποβληθούν μετά τις 14/7/2014, θα επιβληθεί πρόσθετος φόρος 1% επί του οφειλομένου με τη δήλωση φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, με αφετηρία υπολογισμού την 15η Ιουλίου 2014. Για τις περιπτώσεις δε που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται πως από σήμερα Πέμπτη 17 Ιουλίου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ενεργοποιήσει την εφαρμογή για την υποβολή των εκπρόθεσμων πλέον αρχικών δηλώσεων Ε1,Ε2,Ε3, αλλά και των τροποποιητικών δηλώσεων.

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr