Γκάλοπ: ΣΥΡΙΖΑ: 24% και ΝΔ: 21% – Πιο αισιόδοξοι οι πολίτες για την οικονομία

Διαφορά 3 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, καταγράφει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του bankingnews.gr

 

Συγκεκριμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 24% έναντι 21% που συγκεντρώνει η ΝΔ. Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή με 9% ενώ μάχη για την τέταρτη θέση δίνει η Ελιά με το Ποτάμι.

 

 

 

Η πρόθεση ψήφου για τις εκλογές είναι:

 

  • ΣΥΡΙΖΑ: 24%
  • ΝΔ: 21%
  • Χρυσή Αυγή: 9%
  • Ελιά: 7%
  • Το Ποτάμι: 7%
  • ΚΚΕ 5,5%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,5%
  • ΛΑΟΣ 2%
  • Δημοκρατική Αριστερά 1,5%

 

 

Στην πρόθεση ψήφου εθνικών εκλογών με αναγωγή ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 26% και ακολουθούν ΝΔ με 23% και η Χρυσή Αυγή 9,5% που καταλαμβάνει σταθερά την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών.

 

Από την διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου το τελευταίο διάστημα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκονται στα υψηλά πολλών μηνών.

Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει κάμψη ενώ άνοδο καταγράφει το ΠΑΣΟΚ.

 

Στο ερώτημα καταλληλότητας πρωθυπουργού προηγείται ως συνήθως ο κανένας με 38% με αυξητικές τάσεις, ακολουθεί ο Σαμαράς με 33% και ο Τσίπρας με 26%.

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία με βάση την πρόθεση ψήφου ανά ηλικιακές ομάδες.
Από 18 έως 59 ετών προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ η ΝΔ προηγείται σε ηλικίες από 60 και άνω.

 

Είναι ενδεικτικό ότι το ΠΑΣΟΚ σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό σε ηλικίες από 60 και άνω.
Η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα στις ηλικιακές ομάδες από 18 έως 59 ετών με έμφαση κυρίως τις ηλικίες 18 έως 44 ετών.

Στο ερώτημα καταλληλότητας πρωθυπουργού προηγείται ως συνήθως ο κανένας με 38% με αυξητικές τάσεις, ακολουθεί ο Σαμαράς με 33% και ο Τσίπρας με 26%.

Ποιο αισιόδοξοι οι πολίτες για την οικονομία 

 

Ποιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Από 56% που εκτιμούσαν ότι η πορεία της οικονομία θα είναι χειρότερη στο παρελθόν το ποσοστό των απαισιόδοξων έχει μειωθεί στο 42%.

Ωστόσο όσοι υποστηρίζουν ότι πάνω κάτω η πορεία της οικονομίας θα παραμείνει η ίδια αυξήθηκαν σε 36% από 32%.

Βελτιώθηκαν επίσης όσοι υποστηρίζουν ότι η οικονομία θα βελτιωθεί από 10% σε 15%.
Οι ηλικίες 30-44 κατά βάση είναι οι πιο απαισιόδοξες για την πορεία της οικονομίας ενώ με βάση τις εκλογικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων η πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει ότι πάνω κάτω θα παραμείνει ως έχει η οικονομική κατάσταση.

Το 48% όσων συμμετείχαν στην δημοσκόπηση της Pulse τάσσεται υπέρ της άποψης ότι πρέπει να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρόεδρος της Δημοκρατίας ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.
Το 37% εκτιμά ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές και 9% θεωρεί ότι και οι δύο επιλογές δεν έχουν διαφορά.

Είναι ενδεικτικό ότι το 75% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 22% του ΣΥΡΙΖΑ και 82% του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν εκλογές με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο το 69% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει πρόωρες εκλογές. 

Το 35% των πολιτών θεωρεί ότι οι διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής είναι πολιτικές.

Ένα άκρως ενδιαφέρον συμπέρασμα εξάγεται από την δημοσκόπηση της Pulse για την Χρυσή Αυγή.
Το 35% των πολιτών υποστηρίζει ότι οι προφυλακίσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής έχουν στοιχεία ή μάλλον έχουν στοιχεία πολιτικής δίωξης δηλαδή σχεδόν 4 φορές περισσότεροι από αυτούς που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή.

Το 38% ένα ισχυρό ποσοστό πιστεύει ότι είναι δικαιολογημένες οι προφυλακίσεις ενώ το μπλοκ που θεωρεί ότι είναι ή μάλλον είναι δικαιολογημένες φθάνουν στο 53%.

Με βάση της ηλικιακές ομάδες από 18 έως 29 ετών θεωρούν ότι είναι πολιτικές διώξεις οι προφυλακίσεις της Χρυσής Αυγής σε ποσοστό 38%.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους το ενδιαφέρον είναι ότι 36% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί ότι είναι ή μάλλον είναι πολιτικές οι διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής, επίσης το 36% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι προφυλακίσεις είναι πολιτικές διώξεις ενώ το 61% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένες οι προφυλακίσεις.