Δεν αποκλείουν οι ΗΠΑ «τεχνική βοήθεια» από Ρώσους στην κατάρριψη

Η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δόθηκε ρωσική βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας για την εκτόξευση του πυραύλου εδάφους-αέρος SA-11 που πιθανώς κατέρριψε την πτήση MH17, δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλεί στη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας.

«Εξαιτίας της τεχνικής πολυπλοκότητας του SA-11 είναι απίθανο οι αυτονομιστές να μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά το σύστημα χωρίς βοήθεια από έμπειρο προσωπικό, συνεπώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τεχνική συνδρομή από ρωσικό προσωπικό στο χειρισμό του συστήματος» ανέφερε η Σαμάνθα Πάουερ.

Ο Λευκός Οίκος είχαν σταματήσει νωρίτερα πριν κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε εν μέσω της ουκρανικής σύγκρουσης, κατηγορώντας ανοιχτά το Κρεμλίνο για την προμήθεια όπλων στους αυτονομιστές στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν είναι θορυβημένος από «πλήθος αξιόπιστων πληροφοριών» που υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε εξελιγμένος πύραυλος εδάφους-αέρος για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Στη Μόσχα και το Κίεβο θα βρεθεί τις προσεχείς ημέρες ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή πως ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΙCAO) έχει προτείνει στο Κίεβο να συστήσουν από κοινο διεθνή επιτροπή έρευνας.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα που κατατέθηκε από τη Βρετανία, το οποίο καλεί στη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και την απόδοση της «ανάλογης ευθύνης» για την κατάρριψη. Η Ρωσία καθυστέρησε για αρκετές ώρες την υιοθέτηση προκειμένου να εξετάσει περαιτέρω το κείμενο.

Η Ουκρανία έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη διερεύνηση των γεγονότων, ωστόσο υπάρχει προηγούμενο ευρύτερης διεθνούς έρευνας η οποία αυτή τη στιγμή κρίνεται απαραίτητη εξαιτίας των φόβων φαλκίδευσης στοιχείων εν μέσω του εμφυλίου στο ουκρανικό έδαφος.

Εμπειρογνώμονες από τον ΟΑΣΕ και το Κίεβο αναμένονται στη ζώνη της συντριβής εν μέσω αλληλοκατηγοριών φιλορώσων-ουκρανικής κυβέρνησης για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους που κόστισε 298 ζωές οδηγώντας σε σημείο καμπής την ουκρανική κρίση.

Ηγέτες των αυτονομιστών στο Ντοντέσκ δήλωσαν ότι οι εμπειρογνώμονες έχουν φθάσει ήδη στην επαρχία και επίκειται η άφιξή τους στη ζώνη όπου συνετρίβη το απόγευμα της Πέμπτης το Boeing 777-200ΕR, το οποίο εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ.

Οι Μαλαισιανές Αερογραμμές έχουν ταυτοποιήσει την εθνικότητα όλων των θυμάτων πλην τεσσάρων. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν Ολλανδοί (189), 29 Μαλαισιανοί, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας Νεοζηλανδός. Η εθνικότητα των υπόλοιπων δεν είναι ακόμη γνωστή.

Έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 181 σοροί από το σημείο της συντριβής και πιθανότατα θα μεταφερθούν στην κοντινή πόλη Χάρκοβο που ελέγχεται από την κεντρική κυβέρνηση.

Στο διπλωματικό πεδίο, εξηγήσεις από τη Ρωσία ζητά η Δύση μετά την κατάρριψη-σοκ της πτήσης ΜΗ17 κατηγορώντας ανοιχτά το Κρεμλίνο για την προμήθεια όπλων στους αυτονομιστές στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας.