Ανοιξε το TAXIS για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις – Ισχύει το αφορολόγητο των αποδείξεων

Εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα μπορούν να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι χωρίς να χάνουν το ειδικό αφορολόγητο των αποδείξεων και των άλλων δαπανών που εκπίπτουν, όπως ιατρικές δαπάνες. Παραμένουν όμως σε ισχύ τα πρόστιμα όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

 

Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι από σήμερα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014.

 

Διευκρινίζεται πως με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα αποσαφηνίζεται ότι το ποσό του φόρου μειώνεται στη βάση των αποδείξεων δαπανών για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών, όπως επίσης για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ανεξαρτήτως του χρονικού σημείου υποβολής της δήλωσης (όπως δηλαδή ισχύει και για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις). Κατά τα άλλα, διατηρούνται σε ισχύ οι κείμενες διατάξεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείουΟικονομικών.

 

Με τη διάταξη θα δίνεται μία νέα έμμεση παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου σε όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν φορολογική δήλωση έως τις 14 Ιουλίου. Οσοι σπεύσουν μέχρι τότε να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση εκτός του ότι δεν θα επιβαρυνθούν με το πρόστιμο 22% επί των αποδείξεων που έπρεπε να συγκεντρώσουν, δεν θα επιβαρυνθούν και με προσαύξηση 1% επί του φόρου λόγω εκπρόθεσμης υποβολής.