«Τα μαύρα κουτιά δεν έχουν βρεθεί» – Ανησυχία για την μεταχείριση των νεκρών του μαλαισιανού Boeing

Οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν αγγίξει την περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών, αλλά είναι ανήσυχοι για την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί καθώς τα πτώματα αποσυντίθενται από τη ζέστη, δήλωσε ο ηγέτης των αυτονομιστών Αλεξάντερ Μποροντάι.

«Οι σοροί αθώων ανθρώπων είναι εκτεθειμένες στη ζέστη. Διατηρούμε το δικαίωμα, αν συνεχιστεί η καθυστέρηση… να αρχίσουμε τη διαδικασία απομάκρυνσης των πτωμάτων. Ζητάμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να μας βοηθήσει με το πρόβλημα αυτό και να στείλει τους ειδικούς της», δήλωσε ο Μποροντάι, πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Ο Μποροντάι είπε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν γνωρίζει γιατί οι ειδικοί δεν έχουν φθάσει ακόμη στο σημείο. «Ίσως γιατί η Ουκρανία ή οι ουκρανικές Αρχές δεν ενδιαφέρονται για μια αντικειμενική έρευνα», είπε.

Ο αυτονομιστής ηγέτης δήλωσε ακόμη ότι τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους δεν έχουν βρεθεί.

«Τα μαύρα κουτιά δεν έχουν βρεθεί και εμείς δεν αγγίζουμε την περιοχή», είπε στη συνέντευξη Τύπου.

Δήλωσε επίσης ότι δεν έχει γίνει λόγος για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στην περιοχή.

 

Εξοργισμένη δηλώνει η Ολλανδία, χώρα καταγωγής πολλών από τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας στην ανατολική Ουκρανία, από τις πληροφορίες που θέλουν τους αυτονομιστές να σέρνουν σορούς στην περιοχή της συντριβής του αεροσκάφους.

Σε συνάντησή του με τον ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας δήλωσε: «Είμαστε σοκαρισμένοι από τις πληροφορίες που μάθαμε σήμερα ότι τα πτώματα τα σέρνουν από δω κι από εκεί, ότι το σημείο της συντριβής δεν αντιμετωπίζεται σωστά. Ο κόσμος είναι θυμωμένος, οργισμένος».

Ο ίδιος είπε στον ουκρανό πρωθυπουργό ότι η Ολλανδία θέλει να μάθει ποιος είναι ο υπεύθυνος για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

«Όταν έχουμε τα στοιχεία δεν θα σταματήσουμε πριν οι άνθρωποι αυτοί βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Όχι μόνο εκείνοι που “τράβηξαν τη σκανδάλη”, αλλά και εκείνοι που το έκαναν αυτό δυνατό. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για να γίνει αυτό» είπε

Αλλά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, είπε στον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θα ανεχτεί την παρέμβαση στο έργο των διεθνών εμπειρογνωμόνων. 

Σε ανακοίνωσή του, ο Ποροσένκο είπε ότι οι ειδικοί αντιμετώπισαν και πάλι εμπόδια το Σάββατο. 

«Δεν θα ανεχτούμε παρεμβάσεις στο έργο της επιτροπής και οι αντιπρόσωποι άλλων κρατών δεν έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αντικειμενική έρευνα» είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

 

Το έργο των εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ εμπόδισαν και το Σάββατο οπλισμένοι αυτονομιστές αντάρτες.

 

«Κάποιοι από τους σάκους για τα πτώματα είναι ανοιχτοί και η ζημιά στις σορούς είναι πολύ, πολύ άσχημη. Είναι πολύ δύσκολο ακόμα και να κοιτάξεις» είπε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι τα 24 άτομα που αποτελούν την ομάδα του ΟΑΣΕ απέκτησαν μεγαλύτερη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, αλλά ότι οι κινήσεις τους περιορίστηκαν από τους ένοπλους αυτονομιστές.

Το Κίεβο κατηγορεί τους αυτονομιστές ότι καταστρέφουν στοιχεία και ότι μεταφέρουν σορούς. Μέλη του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών πήγαν στην περιοχή της συντριβής, αλλά οι αυτονομιστές δεν τους άφησαν να πάρουν τίποτα μαζί τους. 

Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι οι αντάρτες πυροβόλησαν αρκετές φορές στον αέρα για εκφοβισμό και για να κρατήσουν τους δημοσιογράφους μακριά από το σημείο. Την Παρασκευή, πυροβολισμοί στον αέρα είχαν εμποδίσει την ομάδα του ΟΑΣΕ να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο.