Εντείνει το Ισραήλ τις επιχειρήσεις στη Γάζα – Τουλάχιστον 400 νεκροί

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η πλέον αιματηρή σύγκρουση από το 2009 εισήλθε στην 13η ημέρα της με τουλάχιστον 400 νεκρούς.

 

«Από απόψε, η χερσαία φάση των επιχειρήσεων για την προστασία των συνόρων επεκτείνεται με πρόσθετες δυνάμεις ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Λωρίδα της Γάζας και να δημιουργηθεί μια πραγματικότητα που εγγυάται στους ισραηλινούς πολίτες μια ζωή με ασφάλεια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού ανατολικά της πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο παιδιά και ο γιος ενός ανώτερου στελέχους της Χαμάς.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη συνοικία Σατζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφους.

Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να πλησιάσουν στην περιοχή, η οποία είναι κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ, λόγω των αλλεπάλληλων αεροπορικών επιδρομών.

Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες στην περιοχή αυτή. Στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο δύο ακόμη στρατιωτών, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε επτά.

Το μεσημέρι της Κυριακής η Χαμάς ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ ανθρωπιστικής εκεχειρίας τριών ωρών, την οποία, όπως διευκρίνισε, πρότεινε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

«Η ΔΕΕΣ επικοινώνησε με τη Χαμάς και πρότεινε μια ανθρωπιστική εκεχειρία τριών ωρών ώστε να μπορέσουν τα ασθενοφόρα να απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες. Η Χαμάς την αποδέχθηκε, αλλά η κατοχική δύναμη την αρνήθηκε» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σάμι Άμπου Ζούχρι, εκπρόσωπος του κινήματος.

Εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές.

«Κάνουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστούν τα μέσα για να απομακρυνθούν οι νεκροί και οι τραυματίες» δήλωσε.

Ενδεικτικό της σφοδρότητας των επιχειρήσεων είναι το γεγονός ότι το Γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης προειδοποίησε τους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για την ασφάλειά τους.

«Η Γάζα και η γύρω περιοχή είναι ένα πεδίο μάχης. Η κάλυψη των εχθροπραξιών εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή των δημοσιογράφων» ανέφερε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης που εστάλη μέσω email.

 

Στο μέτωπο της διπλωματίας

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο Χάλεντ Μεσάαλ αρχηγός του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς που ελέγχει πλήρως τη Λωρίδα της Γάζας θα συναντηθούν την Κυριακή στο Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη Μέση Ανατολή μεταβαίνει και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν. Σε μια «προσπάθεια να προωθήσει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, ο Γενικός Γραμματέας θα μεταβεί στην Ντόχα του Κατάρ, το Κουβέιτ, το Κάιρο, την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και το Αμάν» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

 

Το Ισραήλ «προειδοποιεί» τους ξένους δημοσιογράφους να προσέχουν!

 

Το Γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης (GPO) προειδοποίησε το Σάββατο τους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για την ασφάλεια τους και ενώ οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει από προχτές τη χερσαία επίθεσή τους εναντίον παλαιστινίων μαχητών.

 

«Η Γάζα και η γύρω περιοχή είναι ένα πεδίο μάχης. Η κάλυψη των εχθροπραξιών εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή των δημοσιογράφων» ανέφερε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Το Ισραήλ δεν είναι με κανένα τρόπο υπεύθυνο για τον τραυματισμό ή οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της παρουσίας τους σε αυτούς τους τομείς» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

 

Το Γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης που παρέχει διαπιστεύσεις σε δημοσιογράφους στο Ισραήλ πολλοί από τους οποίους καλύπτουν και τα γεγονότα στα παλαιστινιακά εδάφη, κατηγορεί την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ότι χρησιμοποιούσε δημοσιογράφους ως ανθρώπινες ασπίδες και ενημέρωσε τους εκπροσώπους του τύπου να λαμβάνουν «κάθε δυνατή προφύλαξη».