Μ. Βαρβιτσιώτης: Περισσότερα κονδύλια από Ε.Ε. για την παράνομη μετανάστευση

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να συνεχίσει από μόνη της να επωμίζεται όλο το βάρος της διαχείρισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη» έστειλε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο πλαίσιο ξενάγησης της Ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Εσωτερικών στο στρατόπεδο της Μόριας στη Λέσβο όπου λειτουργεί ως κέντρο πρώτης υποδοχής παράτυπων μεταναστών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Μυτιλήνη οι υπουργοί Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Βασίλης Κικίλιας επιθεώρησαν μαζί με την κ. Σεσίλια Μάλμστομ τις κτηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου πρώτης υποδοχής, ενώ συνομίλησαν με τους γιατρούς και το προσωπικό που εργάζεται εκεί, αλλά και με όσους συνεισφέρουν εθελοντικά σε καθημερινή βάση.

 

Παράλληλα, περνώντας για πρώτη φορά στο χώρο που κρατούνται οι μετανάστες, συνομίλησαν μαζί τους για αρκετή ώρα και ενημερώθηκαν από κοντά για τις συνθήκες κράτησής τους.

 

Στη συνέχεια, o κ. Βαρβιτσιώτης μαζί με την Ευρωπαία Επίτροπο επισκέφθηκαν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, όπου η κ. Μάλμστρομ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με στελέχη του Λιμενικού για την καθημερινή διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, λόγω της δραματικής αύξησης του φαινομένου το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων αναταραχών στη Μέση Ανατολή.

 

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε και ζητάμε αυτή τη στιγμή είναι περισσότερα κονδύλια, τα όποια θα διοχετευθούν όχι μόνο για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας και υποδοχής μεταναστών και προσφύγων».

 

«Η Ελληνική Κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Σαμαρά, έθεσε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ως κυρίαρχο για τη χώρα διεθνώς. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει από μόνη της να επωμίζεται όλο το βάρος της διαχείρισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη» ανέφερε μεταξύ άλλων.