Ερευνες της ΕΛ.ΑΣ για παράνομα τυχερά παιχνίδια μέσω του διαδικτύου

Έρευνες για την καταπολέμηση της διενέργειας τυχερών παιγνίων και παράνομου στοιχηματισμού, μέσω του διαδικτύου άρχισε το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΕΛ.ΑΣ. Έως τώρα έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος πέντε χρηστών που διαχειρίζονταν προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και υπόσχονταν προγνωστικά για αγώνες ποδοσφαίρου, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονταν ή ήταν και εκτός του Δελτίου Στοιχημάτων του ΟΠΑΠ.

 

Τα συγκεκριμένα άτομα, έχοντας δημιουργήσει πέντε διαφορετικά προφίλ στο «Facebook», με ονόματα – τίτλους που παρέπεμπαν σε στοιχηματικές ιστοσελίδες, διαφήμιζαν ή προσέγγιζαν – προσέλκυαν άλλους χρήστες, υποσχόμενοι ότι διαθέτουν και προσφέρουν έναντι χρηματικής αμοιβής, προγνωστικά για αγώνες ποδοσφαίρου, οι οποίοι είτε συμπεριλαμβάνονταν στο Δελτίο Στοιχημάτων του ΟΠΑΠ είτε ήταν εκτός κουπονιού ΟΠΑΠ.

Μάλιστα, για να γίνονται πιο πειστικοί, ισχυρίζονταν ότι για τους αγώνες που έδιναν τα προγνωστικά διέθεταν έγκυρες πληροφορίες από μάνατζερ και γραφεία στοιχηματισμού ανά την υφήλιο.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ, η διαχείριση των προφίλ γινόταν τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

 

Συγκεκριμένα όπως διαπιστώθηκε, τέσσερις από τους διαχειριστές είχαν ως κατοικία τα Σκόπια και την Κύπρο, ενώ ο πέμπτος, ένας 27χρονος υπήκοος Αλβανίας διέμενε στην περιοχή των Χανίων στην Κρήτη.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 27 χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ από την επιτόπια αυτοψία ταυτοποιήθηκε η παράνομη δράση του.

Για την ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος των πέντε χρηστών, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Παράλληλα θα υποβληθούν άμεσα σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής, για τους λοιπούς τέσσερεις δράστες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

 

Τα ψηφιακά μέσα και πειστήρια που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.