«Κλείνει» ο εναέριος χώρος πάνω από το Ισραήλ

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) απαγόρευσε όλες τις πτήσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς το Ισραήλ για τις επόμενες 24 ώρες για λόγους ασφαλείας. «Ισχυρή σύσταση» για την αποφυγή του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν εξέδωσε ταυτόχρονα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας. 

Σε ματαιώσεις των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ προχώρησαν την Τρίτη η γερμανική εταιρεία Lufthansa και οι θυγατρικές της σε Αυστρία και Ελβετία, η ολλανδική KLM, η γαλλική Air France και η βελγική Brussels Airlines. 

Και οι εταιρείες EasyJet και Air Canada ακύρωσαν τις πτήσεις τους, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, μετά την εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το διεθνές αεροδρόμιο.

Από την πλευρά της, η British Airways δήλωσε ότι «παρακολουθεί την κατάσταση προσεκτικά».

Στις ΗΠΑ, η απαγόρευση της FAA επηρεάζει τις τρεις αμερικανικές εταιρείες που πετούν προς Ισραήλ, Delta, United και US Airways.

Η Delta ήταν η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε ότι διακόπτει μέχρι νεωτέρας τις πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού της, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για εκτοξεύσεις ρουκετών στην περιοχή κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο.

Αεροσκάφος Boeing 747 της Delta Airlines που είχε ξεκινήσει από τη Νέα Υόρκη πετούσε επάνω από τη Μεσόγειο κατευθυνόμενο προς το Τελ Αβίβ την Τρίτη όταν άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε στο Παρίσι. 

Στην πτήση 468 επέβαιναν 273 επιβάτες και 17μελές πλήρωμα.

Επίσης η εταιρεία US Airways, η οποία εκτελεί καθημερινά το δρομολόγιο Φιλαδέλφεια-Τελ Αβίβ, ακύρωσε την πτήση της Τρίτης και το ταξίδι επιστροφής από το Τελ Αβίβ.

Στο δικτυακό τόπο της εταιρείας United Airlines ανακοινώθηκε επίσης ότι η πτήση της από το Νιούαρκ για το Τελ Αβίβ ακυρώθηκε διότι δεν υπήρχε «διαθέσιμο» αεροσκάφος.

Η FAA αποφάσισε να απαγορεύσει τις πτήσεις επικαλούμενη πληροφορίες που κάνουν λόγο για εκτοξεύσεις ρουκετών σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. 

Στην ανακοίνωσή της διευκρινίζει ωστόσο ότι η απαγόρευση αφορά μόνο τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες.

Η ανησυχία έχει ενταθεί διεθνώς για την ασφάλεια των πτήσεων μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία και το θάνατο των 298 επιβαινόντων στην πτήση MH17.

Ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ από την πλευρά του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος» για ακύρωση των πτήσεων, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ισραηλινής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας μεταφέροντας τις δηλώσεις του.

«Ο υπουργός Ισραέλ Κατζ κάλεσε τις αμερικανικές εταιρείες για να τους εξηγήσει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφάλειας, ούτε για τα αεροσκάφη ούτε για τους επιβάτες, κατά την απογείωση ή την προσγείωση στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν» ανέφερε ο εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας: «Δεν υπάρχει κανείς λόγος να ακυρώσουν τις πτήσεις τους οι αμερικανικές εταιρείες».