Χάθηκε επαφή με αεροσκάφος της Air Algerie -Νέο «θρίλερ» στον αέρα

Νέο θρίλερ με επιβατικό αεροσκάφος είναι σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Πέμπτης. Αεροπλάνο της ισπανικής Swiftair, που ήταν ναυλωμένο από την Air Algerie και εκτελούσε πτήση από την Μπουρκίνα Φάσο στο Αλγέρι με 116 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα, χάθηκε από τα ραντάρ. 

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Air Algerie στη Μπουρκίνα Φάσο, 50 από τους επιβάτες είναι Γάλλοι υπήκοοι.

Αξιωματούχοι στη Μπουρκίνα Φάσο, αλλά και γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε ενώ πετούσε πάνω από το βόρειο Μάλι, εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας. «Το αεροπλάνο εξαφανίσθηκε στην Γκάο, 500 χλμ. από τα αλγερινά σύνορα. Έχουμε θύματα πολλών εθνικοτήτων» δήλωσε στο ραδιόφωνο ο αλγερινός πρωθυπουργός Αμπντελμαλέκι Σελάλ. 

Πηγή της Air Algerie είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το αεροσκάφος βρισκόταν κοντά στα σύνορα της Αλγερίας όταν ζητήθηκε από τον πιλότο να αλλάξει πορεία λόγω χαμηλής ορατότητας και προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο σύγκρουσης με άλλο επιβατικό αεροσκάφος που βρισκόταν στην περιοχή. Η απώλεια επαφής σημειώθηκε μετά την αλλαγή πορείας.

Πληροφορίες από ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το αεροσκάφος κατέπεσε σε περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, ενώ άλλες πηγές μιλούν για συντριβή του αεροσκάφους στο βόρειο Μάλι. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους συμμετέχουν άνδρες της αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί, Γάλλοι στρατιώτες που υπηρετούν εκεί, καθώς και δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000. Πηγή στην αποστολή του ΟΗΕ είπε πως δεν έχει ακόμη τις συντεταγμένες της πτήσης ή της θέσης του αεροπλάνου τη στιγμή που εξαφανίσθηκε.

Το αεροσκάφος, τύπου MD83, απογειώθηκε από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντουγκού, και επρόκειτο να προσγειωθεί στο Αλγέρι στις 05:10 (τοπική ώρα), όμως 50 λεπτά μετά την απογείωση χάθηκε η επαφή με τον πύργο ελέγχου.

«Οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας έχασαν την επαφή με ένα αεροπλάνο της Air Algerie, το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι, 50 λεπτά μετά την απογείωσή του» ανακοίνωσε η αλγερινή αεροπορική εταιρεία, την οποία επικαλείται το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS.

«Η Air Algerie ενημερώνει πως οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας είχαν την τελευταία επαφή με την πτήση AH 5017 που συνδέει το Ουαγκαντούγκου με το Αλγέρι σήμερα 24 Ιουλίου στη 1:55 ώρα Γκρίνουιτς, δηλαδή 50 λεπτά μετά την απογείωσή της» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι έχει θέσει σε εφαρμογή «σχέδιο έκτακτης ανάγκης». Η Air Algerie πραγματοποιεί τέσσερις πτήσεις εβδομαδιαίως προς και από την Ουαγκαντούγκου.
 

Όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία, στην πορεία του αεροπλάνου επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.