Άνοδος των βάσεων και στην Περιφέρεια

Την ώρα που στο υπουργείο επεξεργάζονται τα στοιχεία από τα μηχανογραφικά δελτία με τις επιλογές των υποψηφίων, οι περισσότεροι παράγοντες δείχνουν άνοδο στις βάσεις, με μεγάλη απόκλιση προς τα πάνω ιδιαίτερα στις μεσαίες σχολές.

 

Σε αυτό συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό η καλή επίδοση των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικέ εξετάσεις, με τρομακτική εκτόξευση στη Θετική Κατεύθυνση των αριστούχων από το 1,67% πέρσι στο 5,17% για φέτος. Η Ιατρική και η Νομική επιστρέφουν στις παλιές τους “δόξες” με 19.000 και 18.700 μόρια αντίστοιχα, ενώ οι Πολυτεχνικές εκτοξεύονται, με το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα επίπεδα της Ιατρικής.

 

Οι επιδόσεις

 

Οι επιδόσεις των μαθητών θεωρούνται ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας  στη διαμόρφωση των βάσεων, καθώς η αποτύπωση του είναι πολλαπλάσια σε σχέση με άλλους παράγοντε. Μια αύξηση των επιδόσεων κατά 5% ισούται με αύξηση των θέσεων εισακτέων κατά 20-30%. Είναι γεγονός ότι οι μεσαίες σχολές θα δουν τις βάσεις τους να ανεβαίνουν, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 600-700 μόρια πάνω. Ειδικότερα στο 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο η αύξηση της μεταβολής στο μέσο όρο των μαθημάτων βαρύτητας αγγίζει ακόμα και το 20%.

 

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος