Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα -Στόχος η ψήφιση έως 8 Αυγούστου

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ του Αυγούστου.

 

Το υπουργείο Οικονομικών συλλέγει από τα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης τις διατάξεις που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο και κάποιες από αυτές βρίσκονται ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να προσδιορισθεί το κόστος τους στον προϋπολογισμό.

 

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έως τις 8 Αυγούστου θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά και την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ περίπου που αντιστοιχούν στις επιστροφές εσόδων από τα κέρδη που καταγράφουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

 

Πάνω από όλα η ψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εκκίνηση της νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το Σεπτέμβριο..

 

Χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Γουίλιαμ Μάρεϊ αναφέρθηκε από την Ουάσιγκτον στην επιθυμία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η έκτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα εκκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθώ όσο πιο σύντομα γίνεται.

 

Το ΔΝΤ με τη δήλωση αυτή προχώρησε στις θέσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, υπέρ μιας γρήγορης αξιολόγησης της τρόικας όταν θα επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

 

Ο κ. Χαρδούβελης είχε θέσει το θέμα στην τελευταία συνάντησή του με τους τροϊκανούς την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει μια αξιολόγηση μεγάλης διάρκειας, με την τρόικα να παραμένει στην Αθήνα πιέζοντας για την εφαρμογή μέτρων.

 

Η κυβέρνηση, είπε, θα φροντίσει μόνη της να κάνει αυτά που χρειάζονται εγκαίρως ώστε η τρόικα να πιστοποιήσει την υλοποίησή τους και να αποχωρήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου ή το πολύ στα μέσα Οκτωβρίου.

 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν εκφράσει επιφυλάξεις στο αίτημα αυτό, υποστηρίζοντας ότι μόνο όταν είναι εδώ προωθούνται λύσεις.

 

Την Πέμπτη, όμως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να ερωτηθεί ότι επιθυμία του Ταμείου είναι η αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί «όσο πιο σύντομα γίνεται».

 

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πηγή της σημείωνε ότι βλέπει θετικά μια γρήγορη αξιολόγηση, αλλά -όπως είχαν επισημάνει και στον Γκίκα Χαρδούβελη οι εκπρόσωποί της κατά την επίσκεψη της τρόικας- το έργο που πρέπει να προηγηθεί για να πετύχει αυτό είναι τεράστιο.

 

Εκτός από τα προαπαιτούμενα του Αυγούστου, για την είσπραξη του 1 δισ. ευρώ, πρέπει να αυξηθεί σημαντικά και το ποσοστό συμμόρφωσης με τις μνημονιακές απαιτήσεις, που αυτήν τη στιγμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (στο 50% κατά την κυβέρνηση).