Φρ.Ολάντ: Κανένας επιζών στα συντρίμμια του αεροπλάνου της Air Algerie -Βρέθηκε το «μαύρο κουτί»

«Κανένας επιζών» στα συντρίμμια του αεροπλάνου της Air Algerie που συνετρίβη χθες, Πέμπτη, στο βόρειο Μαλί, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι βρέθηκε ένα μαύρο κουτί του αεροπλάνου. Ως πιθανότερη αιτία της συντριβής θεωρούνται οι κακές καιρικές συνθήκες. Στο σημείο της τραγωδίας, όπου έχασαν τη ζωή τους 116 άνθρωποι, μεταβαίνει ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο.

«Δεν υπάρχει δυστυχώς κανένας επιζών», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ σε μια σύντομη τηλεοπτική εμφάνισή του. «Ένα μαύρο κουτί ανακτήθηκε και εστάλη στην Γκάο», στο βόρειο Μαλί, από τους γάλλους στρατιώτες που έχουν αποκλείσει τη ζώνη, πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως το μαύρο κουτί «θα μπορέσει συνεπώς να εξετασθεί το συντομότερο».
 
Το αεροπλάνο της Air Algerie συνετρίβη χθες, Πέμπτη, με 116 επιβαίνοντες, περίπου 50 από τους οποίους ήταν Γάλλοι, λιγότερο από μια ώρα αφότου απογειώθηκε από την Ουαγκαντούγκου με προορισμό το Αλγέρι.

«Αυτό που ξέρουμε ήδη είναι ότι τα συντρίμμια του αεροπλάνου είναι συγκεντρωμένα σ’ ένα περιορισμένο χώρο, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε συμπεράσματα. Υπάρχουν υποθέσεις και κυρίως σε σχέση με τον καιρό, αλλά δεν αποκλείουμε καμιά διότι θέλουμε να μάθουμε τα πάντα γι’ αυτό που συνέβη» πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Το ισπανικό πλήρωμα του αεροπλάνου είχε στείλει σήμα ότι αλλάζει πορεία «εξαιτίας ιδιαίτερα δύσκολων μετεωρολογικών συνθηκών», είχε δηλώσει χθες ο γάλλος πρόεδρος.

Οι πρώτοι γάλλοι στρατιώτες, που είχαν αναχωρήσει οδικώς στη διάρκεια της νύκτας από την Γκάο, έφθασαν σήμερα τα ξημερώματα στην περιοχή του βορείου Μαλί όπου συνετρίβη το αεροπλάνο. Περίπου 100 άνδρες που επιβαίνουν σε περίπου 30 οχήματα αναχώρησαν από την Γκάο μόλις τα συντρίμμια του αεροπλάνου εντοπίσθηκαν από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper του γαλλικού στρατού. 

«Τα χαράματα, τα πρώτα στοιχεία του χερσαίου αποσπάσματος έφθασαν επιτόπου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτελείου συνταγματάρχης Ζιλ Ζαρόν. Ελικόπτερα τα οποία μετέφεραν περίπου 20 γάλλους στρατιώτες είχαν προσγειωθεί προηγουμένως στον τόπο της συντριβής. «Όταν φθάσαμε, δεν υπήρχε κανείς», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Το Γκόσι βρίσκεται περί τα 100χλμ νοτιοδυτικά του Γκάο, της μεγαλύτερης πόλης του βόρειου Μαλί.

 

Δείτε σχετικά:

Καταιγίδα “χτύπησε” το αεροπλάνο πάνω από το Μάλι -Βρέθηκαν τα συντρίμμια