Το Ισραήλ συμφώνησε για 12ωρη κατάπαυση του πυρός

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει μια 12ωρη παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας από τις 07.00 το πρωί του Σαββάτου ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. 

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η πηγή αυτή, που μίλησε στους δημοσιογράφους υπό τον όρο να τηρηθεί η ανωνυμία της, δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις τις οποίες είχε κάνει νωρίτερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο.

Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε απορρίψει, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αιματοχυσία δεν έχει τέλος στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την Παρασκευή, προστέθηκαν κι άλλα θύματα στο μακρύ κατάλογο των νεκρών, την ίδια στιγμή που η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, για κατάπαυση του πυρός δεν απορρίφθηκε, ωστόσο βρίσκεται υπό συζήτηση. Μάλιστα, ενώ στην αρχή διέρρευσε πως η πρόταση απορρίφθηκε, ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, έσπευσε να διευκρινίσει πως: «Πρόκειται για λάθος, για ανακρίβεια».

Τη δέκατη όγδοη ημέρα οι νεκροί ξεπέρασαν τους 815, ενώ άμεση έρευνα ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίθεση με οβίδα στο σχολείο του ΟΗΕ, όπου και σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και άλλοι 200 τραυματίστηκαν.

Να θυμίσουμε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρουσίασε την πρότασή του και στις δύο πλευρές, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χααρέτζ, επικαλούμενη ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο. Ο Κέρι ανέμενε την Παρασκευή την απάντηση για το νέο σχέδιο, από τον ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μασάαλ, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να αναχωρήσει από το Κάιρο. Ο Κέρι θα μεταβεί το Σάββατο στο Παρίσι προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση.

Η πρόταση την οποία ο Κέρι παρουσίασε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου την Τετάρτη, προέβλεπε μιας εβδομάδας προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εκεχειρίας. Καλούσε επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση.