Ο χάρτης των υποτροφιών σε Ελλάδα και εξωτερικό

Σε αγώνα δρόμου αποδύονται όλο και περισσότερο νέοι, προκειμένου να αποκτήσουν μία υποτροφία. Σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, χιλιάδες νέοι και, κυρίως, οι “άριστοι” σε επίπεδο σπουδών, ψάχνουν απεγνωσμένα, προκειμένου να εντοπίσουν μία υποτροφία της αρεσκείας τους. 

 

Η διαδικασία αυτή είναι συχνά πολύπλοκη, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ένας και μόνο οργανισμός που να συγκεντρώνει τις σχετικές πληροφορίες. Και έτσι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ψάχνουν αδιάκοπα ανάμεσα σε δεκάδες φορείς, αφού κάθε χρόνο παρέχονται χιλιάδες υποτροφίες.

 

Στη χώρα μας, ο βασικός φορέας διαχείρισης των υποτροφιών, τις οποίες χορηγεί η ελληνική κυβέρνηση είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το οποίο προκηρύσσει ετησίως υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ χορηγεί και χρηματοδοτικά ποσά για προχυπτιακές σπουδές. 

 

Ωστόσο, πέρα από το ΙΚΥ, υποτροφίες δίνουν και εκατοντάδες άλλοι φορείς: Υπουργεία, Πανεπιστήμια, Το Συμβούλιο της Ευρώπης, η UNESCO, Κληροδοτήματα, Ιδρύματα Κυβερνήσεις άλλων χωρών και Ιδιώτες.

Πηγή: Έθνος