Επιβλήθηκαν κυρώσεις για την ουκρανική κρίση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της τα στοιχεία των 15 προσώπων και των 18 οντοτήτων που προστίθενται στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις, εξαιτίας του ρόλου τους στην κρίση στην Ουκρανία.

 

Εναντίον των φυσικών προσώπων επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και εναντίον των νομικών προσώπων πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

 

Τα πρόσωπα και εννέα από τους οργανισμούς κατηγορούνται ότι υπονόμευσαν την κυριαρχία της Ουκρανίας, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι αυτές που κρατικοποιήθηκαν από τις αρχές της Κριμαίας, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία τον Μάρτιο.

 

Μεταξύ των προσώπων, είναι ο Μιχαήλ Φράντκοφ, διευθυντής της Υπηρεσίας Ξένων Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSB), αλλά πολλά μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον κατάλογο με τις κυρώσεις περιλαμβάνονται και έξι επικεφαλής των αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας.

 

Πλέον, η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον 87 προσώπων και 20 οντοτήτων σε σχέση με την ουκρανική κρίση.

 

Την απόφαση για την επέκταση των κυρώσεων είχαν λάβει κατ’ αρχήν οι ηγέτες της ΕΕ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής τους στις 16 Ιουλίου.