«Τροχάδην» στο Μαξίμου για τις μεταρρυθμίσεις

«Σταθερά μπροστά» είναι το σύνθημα που δίνει στους υπουργούς του ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ήδη με το οικονομικό επιτελείο και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο χαρτογραφούν τις επόμενες κινήσεις, ώστε να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες μέχρι τη νέα έλευση της τρόικας για την τελική αξιολόγηση. Για αυτό το λόγο και από το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει μπαράζ συναντήσεων με υπουργούς, ώστε να επισπευσθεί το κυβερνητικό έργο. 

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι οι στόχοι της κυβέρνησης αυτοί τη στιγμή περιορίζονται στον αγώνα δρόμου που πρέπει να επιδοθεί για να έχει καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει πλάνα για την προεδρική εκλογή. Σε αυτή τη λογική, τονίζουν, ήτνα και η ρήση του Αντώνη Σαμαρά για τους 180 βουλευτές, ώστε να συνεχίσουν άπαντες να λειτουργούν αναπόσπαστοι στο έργο τους, ώστε να επιτευχθεί και η εκταμίευση της τελευταίας υπο-δόσης του ενός δις. ευρώ. 

Στο Μαξίμου εκφράζουν βεβαιότητα ότι σε περίπτωση που καταφέρει η κυβέρνηση να είναι συνεπής στο ραντεβού και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές στια αρχές του φθινοπώρου, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση χρέους, κάτι που εκτιμούν ότι θα αλλάξει άρδην το κλίμα προς όφελος του κυβερνητικού συνασπισμού. «Πρόκειται για τους καρπούς των θυσιών που έχει κάνει ο κόσμος όλο αυτό το χρονικό διάστημα» σημειώνουν από το Μαξίμου. ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους τότε θα αλλάξει το κλίμα υπέρ της κυβέρνησης.

Για αυτό το λόγο και η πολύωρη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου παρουσία τόσο του Γκίκα Χαρδούβελη, όσο και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή. Οι τέσσερις έθεσαν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα για να ορίσουν το χρονοδιάγραμμα όλων των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες 50 ημέρες. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής της κυβέρνησης ωστόσο, συζητήθηκε και ο νέος σκόπελος της κυβέρνησης που δεν είναι άλλο από τις περικοπές των ενστόλων, οι οποίες κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη αντισυνταγματικές. Οι απολαβές τους μαζί με τα αναδρομικά δημιουργούν μία νέα τρύπα περίπου 800 εκατ. ευρώ, με την κυβέρνηση να μην θέλει να ανοίξει νέο μέτωπο και με τα Σώματα Ασφαλείας. Στη σύσκεψη στο Μαξίμου δόθηκε έμφαση για το πώς μπορεί να ενσωματωθεί το επικουρικό ταμείο των ένστολων στο ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης.