Γαλλία: Τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη των νεκρών της πτήσης ΑΗ5017

Τριήμερο εθνικό πένθος, από τη Δευτέρα, στη μνήμη των θυμάτων της πτήσης ΑΗ5017 ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μετά την τρίωρη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με συγγενείς των θυμάτων. 

 

Η Γαλλία θρηνεί τα περισσότερα θύματα, καθώς οι 54 από τους 118 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της Air Algerie ήταν γάλλοι υπήκοοι.

Στο τρίτο κατά σειρά τηλεοπτικό διάγγελμά του από την ημέρα της αεροπορικής τραγωδίας στο βόρειο Μάλι, ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε ότι οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στη Γαλλία, προσθέτοντας πως θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι συγγενείς των νεκρών να μεταβούν στον τόπο όπου χάθηκαν οι δικοί τους, κάτι που ίσως απαλύνει τον πόνο τους.

Ανακοίνωσε, επίσης, πως στο σημείο της συντριβής θα ανεγερθεί μνημείο προκειμένου «να μην ξεχάσει κανείς ότι σε αυτό το σημείο χάθηκαν 118 άνθρωποι».

Σύμφωνα με το Reuters, ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε ότι το δυστύχημα πιθανότατα οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, αλλά περισσότερα στοιχεία θα υπάρξουν μόλις ολοκληρωθούν οι δύο ανεξάρτητες έρευνες εμπειρογνωμόνων που ήδη ξεκίνησαν.

Το Σάββατο, η δύναμη του ΟΗΕ που επιχειρεί στο Μάλι και που βοηθά στις έρευνες ανακοίνωσε ότι βρέθηκε και το δεύτερο «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους, τύπου MD-83.