Αλλάζουν όλα με το πόθεν έσχες

Μίζες και λαδώματα από μέλη επιτροπών υποψήφιων οδηγών, προέδρους ή διαχειριστές μη κυβερνητικών οργανώσεων, διαιτητές και δασάρχες μέχρι πολιτικά πρόσωπα, δικαστές και δημοσιογράφους επιχειρεί να αποκαλύψει του υπουργείο Δικαιοσύνης με τις νέες δρακόντειες διατάξει για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες.

 

Η νέα λίστα των υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες, η οποία περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο, δεν εξαίρει σχεδόν κανέναν από εκείνους που έρχονται σε επαφή με το δημόσιο χρήμα ή έχουν τη δυνατότητα εκ της θέσεως τους να βάζουν το δάχτυλο στο μέλι.

 

Πολιτικά πρόσωπα, δικαστές και δημοσιογράφοι, όσοι εμπλέκονται με την ιδιοκτησία ή τη διοίκηση διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΕΥΠ, αλλά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και γενικότερα αιρετοί, όλοι όσο μετέχουν σε επιτροπές διαγωνισμών προμηθειών, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και του χρηματιστηρίου, γιατροί του ΕΣΥ, αρχηγοί των Ένοπλων Δυνάμεων, αστυνομικοί, λιμενικοί και συνοριακοί φύλακες αλλά και δασάρχες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εμπλεκόμενοι σε ΜΚΟ, διαιτητές και η διοίκηση αθλητικών ομοσπονδιών ή αθλητικών ανώνυμων εταιρειών είναι μόνο μερικοί από όσους περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Με ηλεκτρονικό τρόπο

 

Σε ετήσια βάση, με ηλεκτρονικό τρόπο από το 2015, θα υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων, κάθε προσαύξηση της περιουσίας τους θα πρέπει να συνδέει το έσχες με το πόθεν, ο έλεγχος δεν θα γίνεται απλώς με τη διασταύρωση των στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις και το Ε9 αλλά θα περνούν από κόσκινο με ηλεκτρονικό τρόπο και οι δαπάνες διαβίωσης για να εξάγονται συμπεράσματα. Απόρρητο για τους ελεγκτές των δηλώσεων πόθεν έσχες δεν υπάρχει σε κανένα επίπεδο: ούτε φορολογικό ούτε τραπεζικό ούτε χρηματιστηριακό ούτε επαγγελματικό.

 

Αν κάποιος μάλιστα κάνει το λάθος και δεν υποβάλλει δήλωση πόθεν έσχες ή ακόμα χειρότερα αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, οι ποινές είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές. Έως ένα εκατομμύριο ευρώ και κάθειρξη έως 10 έτη, ενώ στην περίπτωση που δεν δικαιολογείται η προέλευση του περιουσιακού οφέλους προβλέπεται καταλογισμός χρηματικού ποσού υπέρ του Δημοσίου μέχρι της αξίας του περιουσιακού αποκτήματος, παρά εκτός εάν το περιουσιακό στοιχείο έχει δημευθεί.  

 

Οχι μόνο έσχες, αλλά και πόθεν
Σε περίπτωση απόκτησης νέου περιουσιακού στοιχείου ή επαύξησης υφισταμένου στη δήλωση περιλαμβάνεται υποχρεωτικά το ύψοςτης σχετικής δαπάνης καθώς και αναλυτική παράθεση της πηγής προέλευσης των χρημάτων. Αν πωληθεί κάποιο περιουσιακό στοιχείο, αναγράφεται το τίμημα.

 

Στο Διαδικτυο και τα πόθεν έσχες των δημάρχων

Εκτός από τα πόθεν έσχες των βουλευτών, στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής θα αναρτώνται και οι δηλώσεις γενικών γραμματέων των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειαρχών και των δημάρχων.

 

Βάση δεδομένων

Κάθε δήλωση πόθεν έσχες συνοδεύεται από αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης και του Ε9. Οι δηλώσεις υπόκεινται ηλεκτρονική επεξεργασία από αυτοτελή ειδική βάση δεδομένων, μετά την οποία προκύπτει ευκρινώς το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και η αξία τους.

Επιτροπή

Αρμόδια όργανα για τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες είναι κατά περίπτωση o Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά (για τους λιμενικούς) και βέβαια η ειδική επιτροπή της Βουλής για τους βουλευτές η οποία όμως ανασυγκροτείται, θα αποτελείται πλέον από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο δικαστές αποκλειστικής απασχόλησης και έναν υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Πρόστιμα

Παράλειψη ή ανακριβής υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ. Σε περίπτωση όπου ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του, η καμπάνα ξεκινά από τα 10.000 και φτάνει τα 500.000 ευρώ. Αν μάλιστα η περιουσία που «εξαφανίστηκε» από το πόθεν έσχες ξεπερνά σε αξία τα 300.000 ευρώ, τότε προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως ένα εκατομμύριο. Χρηματικές ποινές και φυλάκιση προβλέπεται και για τρίτους οι οποίοι εν γνώσει τους συνέπραξαν στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ