Διατηρούν την αυτονομία τους και την περιουσία τους τα ταμεία των ενστόλων

«Διατηρούν στο ακέραιο την αυτονομία διαχείρισης της υφιστάμενης και μελλοντικής περιουσίας τους» τα ταμεία του ένστολου προσωπικού των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, μετά την ένταξή τους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), διαβεβαιώνει με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

 

Ο υπουργός Εργασίας προσθέτει επίσης ότι, «δεν θα θιγούν οι παροχές, ενώ κατά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας, που διασφαλίζει την βιωσιμότητα των ταμείων, θα υπάρξει “ρήτρα αξιομάχου” δηλαδή ειδική πρόνοια που θα λαμβάνει υπόψη τη διασφάλιση του αξιομάχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου».

 

Τα ταμεία παραμένουν υπό την εποπτεία των αντίστοιχων υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.

 

Την ικανοποίησή του για τις διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας όσον αφορά το εφάπαξ των ενστόλων εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του που εξεδόθη μετά την ανακοίνωση του Γιάννη Βρούτση περί «ρήτρας αξιόμαχου» που θα εφαρμόζεται στο συντελεστή βιωσιμότητας μειώνοντας έτσι σταδιακά και σε μικρότερο ποσοστό το εφάπαξ των ενστόλων «το αξιόμαχο των Σωμάτων Ασφαλείας δεν ήταν και δεν είναι σε καμία περίπτωση υπό διαπραγμάτευση, όπως επίσης η περιουσία των Ταμείων και η βιωσιμότητα αυτών».

Κατά τον κ. Κικίλια «το ΤΕΑΠΑΣΑ παραμένει στην εποπτεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ενώ παράλληλα διασφαλίζονται οι παροχές των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να λαμβάνονται απρόσκοπτα και από τις νέες γενιές». 

«Όλα αυτά ήταν πρωταρχικός στόχος και για τη διασφάλιση αυτών εργαστήκαμε όλοι στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Χαιρετίζουμε λοιπόν σήμερα την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας» καταλήγει στη δήλωσή του ο Βασίλης Κικίλιας.