Στον «πάγο» 30.000 εφάπαξ

Δίκοπο μαχαίρι για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013.

 

Έμφραγμα στη χορήγηση του εφάπαξ δημιουργεί η νέα λίστα αναμονής που δημιουργείται στα Ταμεία Πρόνοιας από 30.000 και πλέον αιτήσεις.

 

Αν πληρωθούν όλες μαζί τότε το βοήθημα θα πέσει κατακόρυφα, ίσως και στο 50%, ενώ αν οι πληρωμές γίνουν σταδιακά, τότε οι μειώσεις θα είναι μεν μικρότερες, αλλά οι πληρωμές θα πάνε πίσω κατά 2 ως και 4 χρόνια για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά επηρεάζονται από το νέο μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό του εφάπαξ.

 

Η λίστα

 

Στη λίστα αναμονής σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο «Ελεύθερος Τύπος», από τα ταμεία πρόνοιας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή:

 

-29.000 νέες αιτήσεις απονομής εφάπαξ που έχουν υποβληθεί στο Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου (ΤΠΔΥ) εκ των οποίων οι 22.000 προέρχονται από συνταξιοδοτηθέντες του στενού δημόσιου τομέα και άλλες 7.000 από τους δήμους και άλλα νομικά πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο ΤΠΔΥ.

-1.000 νέες αιτήσεις απονομής εφάπαξ που έχουν υποβληθεί στο Ταμείο Πρόνοιας του Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).

-800 νέες αιτήσεις απονομής εφάπαξ που εκκρεμούν στον Λογαριασμό Πρόνοιας του ΙΚΑ από συνταξιοδοτηθέντες του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, των Νοσοκομείων και άλλων οργανισμών (ΝΠΔΔ) του Δημοσίου.

 

Καμία πληρωμή

 

Τα ταμεία δεν έχουν ακόμα στα χέρια τους τον συντελεστή βιωσιμότητας που καθορίζει τα ποσά που δικαιούνται όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 και επηρεάζονται από το νέο μαθηματικό τύπο, με αποτέλεσμα να μη βγάζουν καμία νέα απόφαση.

Δε γίνεται καμία νέα πληρωμή καθώς δεν έχει προσδιοριστεί από την αρμόδια γενική διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας και την Αναλογιστική Αρχή ο συντελεστής βιωσιμότητας που θα καθορίζει τα τελικά ποσά που θα πάρουν οι δικαιούχοι.

Απόρροια της καθυστέρησης είναι ότι ουδείς, από όσους έχουν αποχωρήσει, μετά τον Σεπτέμβριο του 2013, γνωρίζει το ύψος του εφάπαξ για το 2014 και την ίδια στιγμή συσσωρεύονται νέες αιτήσεις που κάνουν το πρόβλημα εκρηκτικό.

 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ