Χωρίς τη συγκατάθεση του Κιέβου πέρασε τα σύνορα η ρωσική αυτοκινητοπομπή

Φόβοι ανάφλεξης την ανατολική Ουκρανία καθώς 90 φορτηγά του ρωσικού κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα σύνορα με κατεύθυνση το Λουχάνσκ χωρίς την άδεια του Κιέβου και χωρίς να συνοδεύονται από τον Ερυθρό Σταυρό.

 

Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για ό,τιδήποτε συμβεί στα φορτηγά, δηλώνει πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης…

Εκπρόσωπος του ουκρανικό στρατού ανακοίνωσε πως τα 90 φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής διέσχισαν τα σύνορα χωρίς συμφωνία ή συμμετοχή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην αποστολή κατά παράβαση των συμφωνηθέντων μεταξύ Κιέβου-Μόσχας.

Τα πρώτα φορτηγά, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές ξένων πρακτορείων και όπως είχε προαναγγείλει λίγο νωρίτερα η Μόσχα, ξεκίνησαν να περνούν τα σύνορα το μεσημέρι της Παρασκευής. Στην ουκρανική επικράτεια έχουν περάσει ήδη όπως προκύπτει τουλάχιστον 90 φορτηγά σε σύνολο περίπου 200 που αριθμεί το κονβόι.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι δεν συνοδεύει τα φορτηγά «εξαιτίας της εύφλεκτης κατάστασης» που επικρατεί στην περιοχή. Την προηγούμενη νύχτα, εξήγησε σε tweet της η Επιτροπή, η ομάδα της είχε αναφέρει συγκρούσεις στο Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ομάδα ένοπλων αυτονομιστών συνόδευσε τα φορτηγά κατά την είσοδο στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, τμήμα των οποίων ελέγχουν.

Τα φορτηγά βρίσκονταν προηγουμένως στο ουδέτερο έδαφος ανάμεσα στα ρωσικά και τα ουκρανικά μεθοριακά φυλάκια.
 

Προαναγγελία από τη Μόσχα σε σκληρούς τόνους

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει λίγο πριν βάλουν μπρος τα φορτηγά πως «η οχηματοπομπή μας με ανθρωπιστική βοήθεια ξεκινά με κατεύθυνση το Λουχάνσκ», προσθέτοντας: «Είμαστε βέβαια έτοιμοι να συνοδευτεί από αντιπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού και για τη συμμετοχή τους στη διανομή της βοήθειας».

Το ΥΠΕΞ κατηγόρησε το Κίεβο πως ήγειρε εμπόδια για την παράδοση του φορτίου, διαμηνύοντας πως η «ευθύνη για ενδεχόμενα προβλήματα θα βαρύνει όσους συνεχίζουν να θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές για χάρη των φιλοδοξιών τους».

Σε σκληρό τόνο, η ανακοίνωση ανέφερε ότι «έχουν εξαντληθεί οι δικαιολογίες για καθυστέρηση» της παράδοσης του φορτίου, λέγοντας πως «υπάρχει η αίσθηση πως οι ουκρανικές αρχές καθυστερούσαν σκόπιμα τη βοήθεια ώστε να διαμορφωθεί μία κατάσταση στην οποία δεν θα υπήρχε κανείς να την παραλάβει».

Ξεχωριστά, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε πως ο ρωσός πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη.νομάζεται. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως είδε τα φορτηγά να διασχίζουν
τα σύνορα συνοδευόμενα από φιλορώσους αντάρτες.