Απίστευτο αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ – Δεν ξέρουν πόση έκπτωση θα κάνουν στα «κενά» ακίνητα – Οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν και μετά θα γίνει συμψηφισμός

Το απίστευτο αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ συνεχίζεται. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών θα κατέθετε την περασμένη Πέμπτη ή Παρασκευή την τελική ρύθμιση με τις διορθώσεις και τις εκπτώσεις στο φόρο ακινήτων, τελικά δεν θα κατατεθεί ούτε σήμερα.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πήρε νέα αναβολή για τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τις εκπτώσεις φόρου στα ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

 

Οι χιλιάδες ιδιοκτήτες κενών ακινήτων θα πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση του φόρου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα γίνει συμψηφισμός στις επόμενες δόσεις, όταν και θα έχει οριστικοποιηθεί το ποσοστό της έκπτωσης που αναμένεται να είναι κάτω από 30%. Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σηκώνουν τα χέρια ψηλά καθώς δεν ξέρουν ούτε το ακριβές ποσοστό, ώστε να υπολογίσουν τον τελικό φόρο, αλλά ούτε και πόσα και ποια είναι τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να δοθούν από τη ΔΕΗ και στη συνέχεια να υπάρξουν οι αλλαγές στα εκκαθαριστικά.

 

Επειδή δεν προλαβαίνουν να κάνουν τους υπολογισμούς οι ιδιοκτήτες των «κενών» ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν με βάση το παλιό εκκαθαριστικό και στη συνέχεια να περιμένουν επιστροφή φόρου μέσω συμψηφισμού με τις επόμενες δόσεις, πιθανότατα με τις δύο τελευταίες. Είναι φανερό ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα για το ακριβές ποσοστό της έκπτωσης που σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι 50% όπως θα ήθελε η κυβέρνηση και όπως πιέζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Ενα επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι στο Taxis μέχρι χθες εμφανίζονταν πέντε κι όχι έξι δόσεις με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να εμφανίζονται ότι πρέπει να πληρώσουν μαζί και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, μέχρι το τέλος του μήνα.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά αφού μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν «φορτωθεί» τα νέα εκκαθαριστικά στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών οι οποίοι θα έχουν 15 ημέρες προθεσμία να πληρώσουν.

 

Αμέσως μετά από την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών θα πρέπει να ανοίξει το σύστημα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έως τις 30 Νοεμβρίου, έτσι ώστε να γίνει η τελική φάση της εκκαθάρισης του φετινού φόρου.