Απελευθερώθηκαν οι 49 Τούρκοι που είχαν συλληφθεί από Τζιχαντιστές

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα πως η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών έφερε ασφαλείς πίσω στην Τουρκία 49 τούρκους ομήρους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους τον Ιούνιο στη βόρεια ιρακινή πόλη της Μοσούλης.

 

Οι όμηροι, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται διπλωμάτες, στρατιώτες και παιδιά, είχαν απαχθεί τον Ιούνιο από το γενικό προξενείο της Τουρκίας. Ο Νταβούτοβλου δήλωσε πως μεταφέρονται στη νότια τουρκική πόλη Σανλιούρφα και πως ο ίδιος θα επιστρέψει από το Αζερμπαϊτζάν, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, για να συναντηθεί μαζί τους.

 

“Σήμερα στις 5 π.μ. φέραμε στη χώρα μας τους πολίτες μας που κρατούνταν στο Ιράκ. Μέσα από την καρδιά μου ευχαριστώ τις οικογένειες που κράτησαν την αξιοπρέπειά τους”, έγραψε ο Νταβούτογλου στο λογαριασμό του στο Twitter. Ευχαρίστησε επίσης την MIT, την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας.

 

Η σύλληψη των ομήρων είχε εξουδετερώσει την όποια ενδεχόμενη απάντηση της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και σημαντικής σύμμάχου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολη, στην απειλή που δημιουργουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

 

Οι ΗΠΑ καταστρώνουν σχέδια για στρατιωτική δράση στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η Τουρκία είχε καταστήσει σαφές πως δεν θέλει να αναλάβει ρόλο πρώτης γραμμής, εν μέρει εξαιτίας των φόβων για την τύχη των ομήρων.