Πρόταση για διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης

Ακόμη πιο φθηνό θα μπορούσε να είναι το πετρέλαιο θέρμανσης και με το Δημόσιο να βελτιώνει τα έσοδά του κατά 30 εκατ. ευρώ.

 

Αυτό υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας κατά τη διάρκεια συνάντησης των μελών της διοίκησής του με τους δημοσιογράφους. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Γιάννης Ψυχογυιός και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Αληγιζάκης επαναφέρουν την πρόταση του Συνδέσμου για διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης για την κύρια κατοικία όλων των νοικοκυριών.

 

Οι κ. Ψυχογυιός και Αληγιζάκης υποστηρίζουν πως η τιμή του πετρελαίου, με τη χορήγηση του επιδόματος των 0,35 ευρώ το λίτρο θα διαμορφωνόταν στα 0,84 ευρώ το λίτρο. Προσθέτουν, επίσης, πως ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης θα παρέμενε ίδιος με εκείνον του πετρελαίου θέρμανσης και δεν θα άνοιγε το παραμικρό «παράθυρο» για το λαθρεμπόριο.

 

Σημειώνεται ότι τώρα ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης μειώνεται κατά 30%. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΕΕΠΕ, αν υιοθετούνταν η πρότασή του, η κατανάλωση θα ανέβαινε όπως και τα έσοδα από τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ.

 

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, μετά την τροπολογία της κυβέρνησης για μείωση κατά 30% του ΕΦΚ, θα διαμορφωθεί στα 1,062 ευρώ το λίτρο. Θα είναι χαμηλότερη κατά 12,4 λεπτά από τον περσινό Οκτώβρη, οπότε και ήταν στα 1,186 ευρώ. Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα το πάρουν στα 0,78 ευρώ το λίτρο.

 

Εξάλλου, ο ΣΕΕΠΕ ζητά από την κυβέρνηση οι εταιρείες εμπορίας να μην προκαταβάλλουν τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ των καυσίμων πριν τα αγοράσουν, αλλά η πληρωμή να γίνεται 30 μέρες μετά την προμήθειά τους. Οπως σημειώνουν τα στελέχη του, μόνο στην Ελλάδα ισχύει αυτό το καθεστώς, με αποτέλεσμα η αγορά να στερείται ρευστότητας.

 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εγκατασταθεί όλα τα συστήματα εισροών – εκροών στα βενζινάδικα. Μέχρι τώρα το 72% τα έχει τοποθετήσει. Εκκρεμούν βέβαια υπουργικές αποφάσεις για την τοποθέτησή τους και σε άλλους χώρους διακίνησης καυσίμων.