Σαμαράς στη Βουλή: Θα είναι μια καλή χρονιά για την χώρα

`«Θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα, για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, αποχωρώντας από τη Βουλή μετά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας. 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε καταθέσει στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την επιστολή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

 

Ο αγιασμός

Με την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη το Προεδρικό Διάταγμα για τη λήξη της Β΄ Συνόδου της ΙΕ Περιόδου Προεδρευομένης Περιόδου Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

 

Αμέσως μετά, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου συνόδευσε στην αίθουσα ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Τραγάκης.

 

Το προεδρείο της Βουλής, ο πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης και οι βουλευτές υποδέχθηκαν όρθιοι τον αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της ΔΙΣ και στη συνέχεια έλαβε χώρα η τελετή του αγιασμού.

 

«Καλή και πολλή εργασία με τη φώτιση και σύνεση του Θεού για έργα ειρηνικά και καρποφόρα» ευχήθηκε ο αρχιεπίσκοπος αμέσως μετά τη λήξη της τελετής και προτού η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας.

 

Ο κ. Μεϊμαράκης διάβασε τη σύντομη επιστολή του πρωθυπουργού, η οποία έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε, 
Καταθέτω πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 1 του Συντάγματος και 141 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής».

Συνάντηση με βουλευτές
 

Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν σήμερα αρκετοί βουλευτές, που βρέθηκαν κοντά του, στο καφενείο της Βουλής. Αμέσως μετά την τελετή του αγιασμού και την ανακοίνωση περί την πρόταση εμπιστοσύνης στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε για ένα μικρό διάλειμμα στο καφενείο της Βουλής. Εκεί, περιστοιχισμένος από βουλευτές του κόμματος της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς τους άκουσε να τού μιλούν για διάφορα θέματα που απασχολούν τις εκλογικές τους περιφέρειες.

 

Ανάμεσα στα θέματα που εθίγησαν ήταν η συνταξιοδότηση αγροτών που έχουν γεννηθεί το 1948. Οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Φωτεινή Αραμπατζή και Ιορδάνης Τζαμτζής είπαν στον κ. Σαμαρά ότι «μέσα σε μια μέρα οι αγρότες αυτοί αποφασίστηκε να πάρουν σύνταξη στα 67 έτη και όχι στα 65».

 

Οι τρεις βουλευτές ζήτησαν να ληφθεί μέριμνα, προκειμένου να πάρουν σύνταξη τον Ιανουάριο του 2015, αντί για τον Ιούνιο του 2015, που προβλέπει το ισχύον καθεστώς. Όπως ανέφεραν βουλευτές, που άκουσαν τη συνομιλία, ο πρωθυπουργός κάλεσε στο τηλέφωνο εκείνη τη στιγμή τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου να του ζητήσει να εξετάσει κατά πόσο το θέμα αυτό θα μπορούσε να βρει λύση.

 

Ο πρωθυπουργός άκουσε επίσης τον βουλευτή Μάξιμο Χαρακόπουλο να του μεταφέρει τη θετική γνώμη συμπολιτών του στη Θεσσαλία για το Φράγμα της Μεσοχώρας και τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό. Έργα, τα οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλα.

 

Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ είπε ότι τα εκκαθαριστικά δείχνουν πως η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη σε σχέση με πέρυσι. Όταν κάποια στιγμή χύθηκε λίγος από τον καφέ του πρωθυπουργού, υπήρξε η εξής συνομιλία:

 

  • «Κύριε Πρωθυπουργέ, όταν χύνεται ο καφές λέμε πως θα πάρουμε λεφτά. Άρα θα πάμε καλά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα» είπε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

 

  • «Θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς κατευθύνθηκε και στο εντευκτήριο της Βουλής, όπου συνομίλησε και με άλλους βουλευτές. Ανάμεσα στους βουλευτές που βρίσκονταν στο εντευκτήριο εκείνη τη στιγμή ήταν και οι ανεξάρτητοι Χρυσούλα Γιαταγάνα και Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας κατά το χθεσινό μεγάλο ατύχημα στην Εγνατία.

 

Νωρίτερα, στο εντευκτήριο, η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όλες τις ενέργειες που έγιναν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση των τραυματιών.

 

Δείτε επίσης:

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής

Κατατέθηκε η πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης