Η τρόικα φεύγει με τα μέτωπα ανοιχτά

Χωρίς συμφωνία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αποχωρεί η τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών εντόπισαν στην προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση πολλά νομικά κωλύματα.

Εμπλοκή φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρχει σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων, και ειδικότερα με τις υποπεριπτώσεις που αφορούν σε πτωχεύσεις επιχειρήσεων και σε ποσοστά συμφωνίας πιστωτών για να υπάρξει ρύθμιση.

Στη χθεσινή συνάντηση διάρκειας τριών ωρών συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, Εργασίας Γ. Βρούτσης, Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Στη συνέχεια υπήρξε πολύωρη σύσκεψη της ελληνικής πλευράς με τη συμμετοχή των συμβούλων του πρωθυπουργού κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη και Σταύρου Παπασταύρου και της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου. Επιφυλάξεις φέρεται να διατύπωσε το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας και ως προς τη ρύθμιση των χρεών των μεγάλων οφειλετών –όσων χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ– ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να περιλάβει στη ρύθμιση περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες.

Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν σήμερα σίγουρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ενδεχομένως και των επικεφαλής, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει επιπλέον στοιχεία και διευκρινίσεις, ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει μονομερείς κινήσεις εάν αυτό είναι εφικτό. «Οσο μένουν ανοιχτά παρεμφερή θέματα, δεν μπορεί να κλείσει συνολικά η συμφωνία», δήλωσε μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, υπαινισσόμενος ότι υπάρχει εκκρεμότητα και με το θέμα της ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. «Δεν κατεγράφη διαφωνία αλλά δεν κλείσαμε», προσέθεσε ο ίδιος παράγοντας, τονίζοντας ότι από την πλευρά της τρόικας δεν υπάρχει αρνητική διάθεση.

Δεδομένου, πάντως, ότι το υψηλόβαθμο κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας θα επιστρέψει στα τέλη Οκτωβρίου, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να νομοθετήσει είτε μονομερώς για τα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, είτε συνολικά, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες και τα Ταμεία, άλλωστε, φαίνεται πως «καίει» το οικονομικό επιτελείο, καθώς όσο υπάρχει στον αέρα πιθανότητα νέας βελτιωμένης ρύθμισης, σταματούν να εξυπηρετούν τις δόσεις ακόμη και αυτοί που είχαν ενταχθεί στην υπάρχουσα ρύθμιση και πλήρωναν. Για τον λόγο αυτό παραμένει πιθανό το ενδεχόμενο κατάθεσης νομοσχεδίου χωρίς την έγκριση των δανειστών, τουλάχιστον για τα χρέη προς τα Ταμεία και τις εφορίες, στο οποίο θα προβλέπεται η ρύθμιση χρεών σε έως και 100 δόσεις, με σημαντική μείωση των προσαυξήσεων.

Χρόνο φαίνεται πως κέρδισε τελικά και το υπουργείο Εργασίας στα μονίμως ανοικτά θέματα του εργασιακού και ασφαλιστικού. Η τρόικα αποχωρεί χωρίς τελική συμφωνία, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όταν θα είναι έτοιμες και οι αναλογιστικές μελέτες για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων και θα έχει ξεκαθαρίσει πολιτικά το τοπίο για τα εργασιακά. Στα τέλη Οκτωβρίου άλλωστε, έχει προγραμματιστεί και η νέα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, παρουσία εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Απασχόλησης (ILO), για το θέμα των συνδικαλιστικών προνομίων.

 

Πηγή: Καθημερινή