Σαμαράς: Οι Ελληνες έστριψαν το καράβι στο δρόμο της ανάπτυξης

«Απευθύνομαι σε εσάς ως πρωθυπουργός της χώρας με τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕκ, όμως, με βλέπετε αισιόδοξο, γιατί οι Έλληνες, με πολλές και προσωπικές θυσίες, κατάφεραν και “έστριψαν το καράβι στο δρόμο της ανάπτυξης”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρεμβαίνοντας στη ευρωπαϊκή συνάντηση κορυφής στο Μιλάνο, με θέμα την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

 

Ο κ.Σαμαράς δήλωσε ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της μια περίοδο ύφεσης έξι ετών και αναμένεται να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αυτό το τρίμηνο, ενώ το 2015 θα είναι μια ανάπτυξη «ισχυρή και βιώσιμη».

 

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μια «τολμηρή δημοσιονομική και διαρθρωτική ατζέντα» και ότι οι μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη έχουν αρχίσει να αποδίδουν στην πραγματική οικονομία.

 

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η ανεργία, παρά τη μικρή αλλά σταθερή αποκλιμάκωσή της, παραμένει ακόμα ιδιαίτερα υψηλή».

 

«Ενθαρρυντικό, όμως στοιχείο είναι ότι το ποσοστό της μειώνεται πλέον σταθερά τρίμηνο με το τρίμηνο. Μειώνεται λίγο, αλλά σταθερά. Και όλες οι προβλέψεις (όπως ακόμα και η χθεσινή πρόβλεψη του ΔΝΤ) δείχνουν ότι θα αποκλιμακωθεί ταχύτερα στο επόμενο διάστημα» επισήμανε ο κ.Σαμαράς

 

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο για την απασχόληση που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και περιλαμβάνει συγκεκριμένα προγράμματα προώθησης της επιχειρηματικότητας, ενθάρρυνσης των start-ups εταιριών, προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, προγράμματα μαθητείας νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, την Ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, την πρόσβαση σε πύλες πληροφοριών, κ.λπ.

 

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, αξιοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο εθνικό ή κοινοτικό πόρο, κάθε εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αλλά κυρίως γρήγορα την κλιμάκωση της ανεργίας, που για εμάς είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα» σημείωσε.

 

Αναφέρθηκε επίσης στα εξής σημεία:

 

• Παράλληλα, έχουμε ενισχύσει τη συνεργασία μας με τους κοινωνικούς εταίρους για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Συνεργασία που είχε πρόσφατα πιστοποιηθεί στη Γενεύη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης για τον Εθνικό Κοινωνικό διάλογο υπό την αιγίδα της ILO.

 

• Στην τελευταία μας συνάντηση στο Παρίσι, είχα ενημερώσει για την πρόθεσή μας να αναζητήσουμε άμεσες, στοχευμένες λύσεις για τη χώρα μου. Και σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύξαμε όλα τα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Σήμερα, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠA, αξιοποιούμε απολύτως τους κοινοτικούς πόρους με πιο έντονες, στοχευμένες, εμπροσθοβαρείς πολιτικές. Τα πρώτα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ έχουν αρχίσει να απορροφώνται και με την υποστήριξη και της Ε.Ε. ήδη «τρέχει» το 2014, ένα μεγάλο πακέτο παρεμβάσεων, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας σε 145.000 ανέργους πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

 

• Ταυτόχρονα, η λεγόμενη «Εγγύηση για τους Νέους» επίσης έχει ξεκινήσει και τα πρώτα χρήματα από τα 170 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη διατεθεί. Απευθύνεται σε σχεδόν 240.000 νέους ανέργους στη χώρα μας, ηλικίας έως 24ων ετών.

 

• Επιπλέον, το πρόγραμμα «voucher εισόδου στην εργασία για ανέργους ηλικίας 18 έως 24 ώστε να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις» βρίσκεται σε εξέλιξη. Περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση και βασίζεται στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για την ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

 

Εστιάζοντας στο θέμα της απασχόλησης, που είναι και το κεντρικό ζήτημα της ευρωπαϊκής συνόδου, ο κ.Σαμαράς είπε ότι «ως Ευρώπη, κλειδί για την επιτυχία μας, αποτελεί αποκλειστικά η προώθηση της ανάπτυξης μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020».

 

«Απαιτείται όμως η ΕΕ να πετύχει μια μεγαλύτερη μόχλευση πόρων μέσω της ΕΤΕπ και άλλων επενδυτικών ιδρυμάτων. Διότι πρέπει η Ευρώπη να μεταδώσει στους λαούς μας μιαν ελπίδα χειροπιαστή που θα βασίζεται σε γερά θεμέλια, ανάπτυξης εργασίας, αξιοπρέπειας και προοπτικής.

 

» Που θα συνοδεύεται από πόρους, αλλά κυρίως από αποφασιστικές πολιτικές βασιζόμενες σε σύγχρονα, έξυπνα εργαλεία. Μόνον μια τέτοια πολιτική μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά τη διαρθρωτική προσαρμογή που έχουμε επιτύχει.

 

» Μόνον μια τέτοια πολιτική μπορεί να διασφαλίσει ότι οι θυσίες των λαών της Ευρώπης μπορούν να αποδώσουν ένα νέο μοντέλο βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης.

 

» Μόνον αυτό μπορεί να διασφαλίσει ότι η επόμενη γενιά θα ζήσει σε μια πιο ευημερούσα ήπειρο, και ότι η Ε.Ε. θα ηγείται στο σημερινό ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον.»

 

Αν δεν συνεργαστούμε όλοι μαζί προς την κατεύθυνση αυτή, η ανεργία θα συνεχίσει να ψαλιδίζει τα κοινωνικά θεμέλια της Ένωσής μας, και κυρίως τις προοπτικές των προσπαθειών μας…».