«Όχι» στην παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον από ανώνυμες εταιρείες

Η διακίνηση φαρμάκων από τρίτους που δεν έχουν σχετική άδεια είναι παράνομη, αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση των ΕΛΤΑ να διακινούν φάρμακα προς τους πολίτες και μάλιστα, όπως αναφέρει, με κόστος υπηρεσίας τριών ευρώ.

 

«Το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να διακινείται από εταιρίες ντελίβερι, η δε εκτέλεση της συνταγής δεν είναι τυπική πράξη» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος. Υπογραμμίζει επίσης, ότι αυτή η πρακτική αντιβαίνει στη φαρμακευτική νομοθεσία, που ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού, ο οποίος ενημερώνει τον ασθενή για τις ενδείξεις- αντενδείξεις του χορηγούμενου φαρμάκου, για τη δοσολογία που έχει ορίσει ο γιατρός και γνωρίζει το ιστορικό της υγείας του.

 

Ο κ. Λουράντος αναφέρει ότι η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση διαθέτουν ήδη τις αναγκαίες υποδομές και θεσμούς για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο φάρμακο των ευπαθών ομάδων και μάλιστα δίχως την παραμικρή οικονομική επιβάρυνσή τους.

 

«Ο ΠΦΣ επ΄ουδενί δεν πρόκειται να επιτρέψει να μετατραπεί το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, το οποίο θα διακινείται από άσχετους με σκοπό το κέρδος και με προφανή τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», καταλήγει ο κ. Λουράντος.