Αντ. Σαμαράς: Νωρίτερα η έξοδος από το Μνημόνιο

Αποφασισμένος να κόψει τη «διεθνή γραμμή ζωής» που έχει κρατήσει την Ελλάδα στην επιφάνεια από το 2010, τερματίζοντας τις εκταμιεύσεις των δανείων έκτακτης ανάγκης που έχουν προγραμματιστεί για τα επόμενα δύο χρόνια, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg που παραχώρησε μετά από τη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «αισθανόμαστε  βέβαιοι ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της από τις αγορές ομολόγων κατά τα επόμενα χρόνια».

«Η βελτίωση στα δημόσια οικονομικά και τα χαμηλά επιτόκια έχουν ενθαρρύνει τον κ. Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει τον τερματισμό της βοήθειας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – που έχουν χορηγήσει 240 δισεκ. ευρώ για δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα – κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώνεται αύριο», αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

 

Ο τερματισμός της εκταμίευσης της βοήθειας δεν θα σημάνει «ένα διαζύγιο» με τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας, δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Θέλουμε να γίνει σωστά», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί έναν κατάλληλο ρόλο της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την εποπτεία της οικονομίας της. Ερωτηθείς πόσο βέβαιος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει χωρίς στήριξη, ο πρωθυπουργός απάντησε «απόλυτα».

 

Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα του Bloomberg, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβασή της σε κεφάλαια διάσωσης για το επόμενο έτος.

 

Τα ελληνικά ομόλογα είχαν φέτος την καλύτερη επίδοση στους δείκτες του Bloomberg, αποφέροντας κέρδη 20% έως σήμερα. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε στο 5,52% στις 8 Σεπτεμβρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010. Η απόδοσή τους, μειώθηκε σήμερα κατά 8 μονάδες βάσης στο 6,61%, αναφέρει το Bloomberg.