Τόμσεν: Καλό θα ήταν να διατηρήσουμε τη σχέση μας με την Ελλάδα

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να σταθεί η χώρα στα πόδια της», ανέφερε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν.

 

«Αναμφισβήτητα η Ελλάδα έκανε πολύ περισσότερα» τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα, σε σχέση με εκείνες στην Ισπανία και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

 

Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε ότι «η πρόσβαση στις αγορές είναι επισφαλής, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη άνοδο του spread των ελληνικών ομολόγων» και σημείωσε ότι «έχουμε καλά νέα από την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα καθώς έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές».

 

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε λάβει επίσημη ενημέρωση για την ακύρωση του προγράμματος».

 

«Με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση στις αγορές ένα είδος προγράμματος, προληπτικού προγράμματος για την Ελλάδα θα ήταν ίσως σκόπιμο» σημείωσε ο Πολ Τόμσεν και τόνισε την ανάγκη για μία «εξελισσόμενη σχέση» ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ.

 

«Κατά την άποψή μας, είναι προτιμότερο η Ελλάδα να κρατήσει κάποιας μορφής σχέση με το ΔΝΤ. Όπως είπε η γενική διευθύντρια, η σχέση είναι εξελισσόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για το πώς θα διαμορφωθεί αυτό. Αλλά, στο παρόν στάδιο, δεν έχω να προσθέσω κάτι σε συγκεκριμένη βάση», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ερωτηθείς για την αξιολόγηση της τρόικας στην Αθήνα επεσήμανε ότι «έγιναν τεχνικές συζητήσεις».