Λαγκάρντ: «Αρωγός» το ΔΝΤ στην ελληνική προσπάθεια

Εύσημα για την σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στον δημοσιονομικό τομέα, απέδωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στην έδρα του Ταμείου, την Ουάσινγκτον. Στο τετ-α-τετ συζητήθηκαν τα σχέδια για πρόωρη απεμπλοκή από το μνημόνιο, με την Κρ. Λαγκάρντ να επαναλαμβάνει την δέσμευση του ΔΝΤ για υποστήριξη της χώρας μας.

 

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε:

 

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ’ αυτό που πάμε να πετύχουμε».

 

Στην ανακοίνωση του ΔΝΤ για την συνάντηση, αναφέρεται:

 

«Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκα Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες τους για να συζητήσουν την πρόοδο του προγράμματος και τα ενδεχόμενα επόμενα βήματα. Η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τις (ελληνικές) Αρχές για τη σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα και συνέστησε (στην Ελλάδα) να εφαρμόσει αποφασιστικά κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ευθυγραμμισμένες με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας, στην προσπάθεια συνέχισης επίτευξης των στόχων του προγράμματος».

 

«Να λάβουν θετικό μήνυμα οι αγορές- Ικανοποίηση για θετική ανταπόκριση ΔΝΤ»
Κεντρικό στοιχείο της συζήτησης ήταν η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο και «υπάρχει ικανοποίηση για τη θετική ανταπόκριση που υπήρξε από μέρους της κ. Λαγκάρντ» δήλωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή μετά το τετ-α-τετ:

 

«Όλα είναι στο τραπέζι, οι συζητήσεις ξεκίνησαν. Το ΔΝΤ είναι θετικό γιατί πιστεύει ότι έχει συμβάλλει στην πρόοδο (που σημείωσε) η Ελλάδα».

 

Υπογραμμίστηκε ότι «υπάρχουν πολλοί παράγοντες και πρωταγωνιστές σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση». Όσον αφορά τη συνεργασία με το ΔΝΤ, διατυπώθηκε η άποψη ότι «θα είναι μια μετεξέλιξη της σχέσης που όλοι θα κερδίσουν».

 

Η κυβερνητική πηγή πρόσθεσε ότι «στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι», τονίζοντας: «Θέλουμε όλοι οι αγορές να πάρουν ένα θετικό μήνυμα. Είναι δύσκολο εγχείρημα…Η βεντάλια άνοιξε».

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Τάσος Αναστασάτος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας. Από πλευράς του ΔΝΤ έλαβαν μέρος ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις.

 

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης και οι συνεργάτες του θα αναχωρήσουν απόψε από την αμερικανική πρωτεύουσα, με προορισμό το Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup.