«Χάθηκαν» σχεδόν 4.000 θέσεις εργασίας το Σεπτέμβριο

Αρνητικό πρόσημο προσλήψεων-απολύσεων, κατά 3.960 άτομα, εμφανίζει ο φετινός Σεπτέμβριος, για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», του υπουργείου Εργασίας.

 

Συνολικά, όμως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», η εικόνα του εννεαμήνου Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014, είναι θετική καθώς δημιουργήθηκαν 186.923 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, επίδοση υψηλότερη από αυτήν του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι, το οποίο ήταν επίσης θετικό κατά 165.702 θέσεις εργασίας και η υψηλότερη επίδοση αντίστοιχου εννεαμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα.

 

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριου- Σεπτεμβρίου 2014, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.186.928 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 47,8%, ενώ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.000.005, εκ των οποίων οι 560.562 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 439.443 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

 

«Αναμενόμενη επίδοση», θεωρεί το αποτέλεσμα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καθώς όπως επισημαίνει, «ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα ο οποίος, ιστορικά, λόγω λήξης της τουριστικής περιόδου σε πολλές περιοχές της χώρας, παρουσιάζει συνήθως αρνητικές ή οριακά θετικές ροές απασχόλησης».

 

Αναφερόμενος στο περυσινό αντίστοιχο αποτέλεσμα, ο υπουργός Εργασίας αποδίδει, «το κατ΄εξαίρεση» όπως το χαρακτηρίζει, «υψηλότατο θετικό πλεόνασμα του περσινού Σεπτεμβρίου 2013 οφειλόταν κατά βάση στο κύμα μετατροπής “μαύρης εργασίας” σε νόμιμες και φανερές θέσεις εργασίας, αμέσως μετά την εφαρμογή των νέων υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία».

 

Αποκλιμάκωση δείχνουν τα στοιχεία

Τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας και σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας δείχνουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία μειώθηκε κατά 1,6% από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014, ενώ μειώθηκε και ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι από 1.062.509 τον Ιανουάριο του 2014, μειώθηκαν στους 947.937 τον Αύγουστο του 2014.

 

«Διαμορφώνεται ένα κλίμα θετικών προσδοκιών και εμπιστοσύνης που τροφοδοτεί τον νέο κύκλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» τονίζει ο υπουργός Εργασίας και σημειώνει ότι, «εκεί ακριβώς βρίσκεται το “κλειδί” για τη δομική αποκλιμάκωση της ανεργίας και την παγίωση ενός υψηλού ρυθμού δημιουργίας νέων και σταθερών θέσεων εργασίας».

 

«Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας», αναφέρει ο κ. Βρούτσης και τονίζει:

 

«Έχει ήδη ξεκινήσει η εμπροσθοβαρής υλοποίηση παρεμβάσεων απασχόλησης μεγάλης κλίμακας στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και οι στοχευμένες δράσεις για τους νέους σε εφαρμογή του μεγάλου προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee). Κυριότερα, όμως, εμπεδώνεται σταδιακά- και λόγω της συνεπούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων».

 

Σε ό,τι αφορά το είδος των προσλήψεων, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης εμφανίζονται ελαφρά αυξημένες σε σχέση με τις συμβάσεις που αφορούν ευέλικτες μορφές εργασίας.

 

Συγκεκριμένα από το σύνολο του 1.186.928 συμβάσεων εργασίας που υπογράφηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2014, οι 610.346 ή το 51,42%, είναι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και οι 576.582, ή το 48,58%, αφορούν μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Από αυτές, οι 419.543, είναι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι 157.039 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.

 

Τέλος, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2014, μετατράπηκαν 3.060 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Από αυτές οι 2.166 ήταν συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Οι 1.452 μετατράπηκαν μετά από συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη και οι 216 με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ