Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία στο επίκεντρο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο

Η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού καθώς και του κυπριακού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν στο σημερινό Eurogroup του Λουξεμβούργου κατά το οποίο οι εταίροι θα ενημερωθούν και για τα σχέδια της χώρας μας για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο.

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδριάζουν το απόγευμα στο Λουξεμβούργο θα συζητήσουν μεταξύ άλλων την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα θα συζητηθούν η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και η ενίσχυση των επενδύσεων.

 

Οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν, επίσης, από τους ελεγκτές της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το σχέδιο της Ελλάδας να εξέλθει το 2015 – ένα χρόνο πριν από το χρονοδιάγραμμα – από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειάς της.


Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την πορεία του προγράμματος, αλλά και για τις συζητήσεις που είχε χθες στην Ουάσινγκτον με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για απεμπλοκή από το μνημόνιο.

 

Η Γαλλία και η Ιταλία θα συνεχίσουν να πιέζουν αυτή την εβδομάδα τη Γερμανία για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας της Ευρωζώνης, επειδή οι ίδιες δεν έχουν τη σχετική δυνατότητα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τα χρέη και τα ελλείμματά τους ως πολύ υψηλά. Ωστόσο ο κατάλογος με τα επενδυτικά προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη δεν θα είναι έτοιμος έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα παρουσιάσουν το επιχείρημα (για την αύξηση των επενδύσεων) στις συζητήσεις που θα έχουν, σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο, σε συνέχεια της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε την «υπογραφή επιταγών» για την Ευρωζώνη.

Μία συμβιβαστική πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός ταμείου επενδύσεων σε υποδομές, που θα χρηματοδοτείται από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, αλλά το πρώτο σχέδιο του καταλόγου με τα πιθανά προγράμματα δεν θα είναι έτοιμο έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έγγραφο που ετοιμάστηκε για τη σύνοδο του Λουξεμβούργου.

Αξιωματούχοι της ΕΕ επιδιώκουν, ωστόσο, αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον γαλλικό και τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2015 για να μειωθούν τα ελλείμματά τους, δήλωσαν πηγές στο Ρόιτερς, μία ένδειξη της δυσκολίας να βρεθεί ισορροπία στην ευρωζώνη.