Εμπολα: Το τέλος της επιδημίας σε Νιγηρία και Σενεγάλη αναμένεται να κηρύξει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενδέχεται να κηρύξει το τέλος της επιδημίας του Έμπολα στη Σενεγάλη και τη Νιγηρία εφόσον δεν παρουσιαστεί κανένα νέο κρούσμα της ασθένειας μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο οργανισμός.

 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει αφού επιβεβαιωθεί ότι δεν υπήρξε κανένα νέο κρούσμα στις χώρες αυτές τις τελευταίες 42 ημέρες, το μέγιστο διάστημα επώασης του ιού Έμπολα.

 

“Εφόσον συνεχιστούν οι εφαρμοζόμενοι έλεγχοι για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων και εάν δεν εντοπιστεί κανένα νέο κρούσμα” ο ΠΟΥ θα κηρύξει το τέλος της επιδημίας στη Σενεγάλη την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου και το ίδιο θα γίνει τρεις ημέρες αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου, και για τη Νιγηρία.

 

“Αυτή η μελλοντική ανακοίνωση θα αποτελέσει μια καλοδεχούμενη είδηση για τον κόσμο, απέναντι σε μια επιδημία που παραμένει εκτός ελέγχου σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής”, υπογραμμίζει ο Οργανισμός.

 

Ο ΠΟΥ έχει χωρίσει σε δύο ομάδες τις χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα. Η πρώτη ομάδα συγκροτείται από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, τις χώρες όπου έχουν καταγραφεί χιλιάδες κρούσματα και νεκροί και η δεύτερη περιλαμβάνει τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, τις ΗΠΑ και την Ισπανία.

 

Στη Νιγηρία έχουν καταγραφεί 20 κρούσματα και οκτώ θάνατοι ενώ στη Σενεγάλη εντοπίστηκε μόνο ένας ασθενής, ο οποίος έχει ήδη αναρρώσει.