Κυκλοφορούσε και με λιμουζίνα

Μέχρι λιμουζίνα Lexus 3.000 κυβικών και αξίας 67.000 ευρώ διέθετε για τις μετακινήσεις του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, σύμφωνα με στοιχεία που εμπεριέχονται στο πόρισμα ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο κατέθεσε προχθές στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος.

 

Το πολυσέλιδο πόρισμα, που βρίσκεται στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Γιώργου Βλάχου, περιλαμβάνει στοιχεία-φωτιά για την οικονομική διαχείριση των οργανώσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ για την περίοδο 2001-2011 και από τους ελέγχους που διενήργησαν τόσο ο αρμόδιος εισαγγελέας όσο και οι ειδικές επιτροπές ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εμφανίζονται έξοδα που δεν δικαιολογούνται να καλύπτονται από τους συνεταιρισμούς.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά που διέρρευσαν χθες στη Βουλή από βουλευτές που έλαβαν γνώση του πορίσματος, προκύπτουν δαπάνες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για σπίτι προέδρου, κινητά τηλέφωνα, πιστωτικές κάρτες και πολυτελές αυτοκίνητο, ενώ έχουν καταγραφεί έξοδα δεκάδων χιλιάδων ευρώ για πρωτοχρονιάτικα φλουριά, γαλοπούλες, αρνιά, εκδηλώσεις Τσικνοπέμπτης, αγορές λουλουδιών και εδεσμάτων.

 

Ο πρόεδρος, πάντως, της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, απαντώντας στο «Εθνος», κάνει λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας σχετικά με το πόρισμα και αναφέρει πως με δική του εισήγηση τον δεύτερο χρόνο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία της ΠΑΣΕΓΕΣ, μειώθηκε το ποσό για τα έξοδα διαμονής του, τονίζοντας πως εάν διέμενε όλα αυτά τα χρόνια σε ξενοδοχείο το κόστος θα ήταν σημαντικά αυξημένο, ενώ σε ερώτησή μας για την αγορά λιμουζίνας απαντά πως το αυτοκίνητο το «κληρονόμησε», καθώς η οργάνωση ανέκαθεν διέθετε πολυτελές όχημα για τις μετακινήσεις του προέδρου της. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι οι δαπάνες αυτές δεν στοιχειοθετούν αδίκημα, καθώς η οργάνωση έχει αυτόνομους πόρους για να καλύπτει τα έξοδα των μελών του Δ.Σ.

 

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που διέρρευσαν από βουλευτές που πήραν το πόρισμα στα χέρια τους, προκύπτουν μεταξύ άλλων δαπάνες, όπως:

 

• 184.819 ευρώ για σπίτι προέδρου την περίοδο 2006-2011: ενοίκιο 60.670 ευρώ, κοινόχρηστα 4.559 ευρώ, ρεύμα 2.300 ευρώ, μαζί με έξοδα για εδέσματα, λουλούδια, αγορά κινητών, έξοδα για εκδηλώσεις Τσικνοπέμπτης, Πάσχα, Χριστούγεννα κ.λπ.

 

• 67.000 για αγορά αυτοκινήτου Lexus 3.000 κυβικών το 2008.

 

• 9.000 ευρώ για πρωτοχρονιάτικα φλουριά την περίοδο 2001-2009.

 

• 23.500 ευρώ για γαλοπούλες και αρνιά από το 2001 έως το 2011.

 

• 44.500 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για το κινητό του προέδρου την περίοδο 2001-2010.

 

• 345.000 ευρώ για το κυλικείο οργάνων διοίκησης την περίοδο 2001-2011.

 

Αναφορικά με τα γενικά έσοδα από εισφορές και επιχορηγήσεις της οργάνωσης το 2007 ήταν 6 εκατομμύρια και το 2011 έφτασαν τα 26 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα αυξήθηκα και τα έξοδα για αμοιβές τρίτων, αφού από 2.463.000 ευρώ που ήταν το 2007, το 2011 ανήλθαν σε 20.621.000 ευρώ. Σχετικά με τα έξοδα αυτά, ο κ. Καραμίχας απαντώντας στο «Εθνος» ανέφερε πως τα έξοδα αυτά αφορούν τη σύμβαση για το ΟΣΔΕ και τις δηλώσεις των αγροτών για την ενιαία ενίσχυση στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για τους ελέγχους, σημείωσε ότι «έχουν διενεργηθεί μέχρι τώρα τρεις έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

 

Οι ίδιες οργανώσεις έχουν ελεγχθεί από αρμόδιους οικονομικούς επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών. Στη συνέχεια, υπήρξε έλεγχος στον ΕΛΓΑ και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑAΤ από ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης, από την υπηρεσία της οποίας προΐσταται ο κ. Ρακιντζής και τα πορίσματα των έξι ελέγχων έχουν αποσταλεί εν τω συνόλω στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος έχει διατάξει και έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό σχετική έρευνα»

 

Χλιδή με… αριστερό προφίλ

Από το 2000 στο τιμόνι της ΠΑΣΕΓΕΣ και επί πολλά χρόνια ως κορυφαίο «πράσινο» συνδικαλιστικό στέλεχος αναπτύσσει πλούσια δράση, κάνοντας συμμαχίες με κορυφαίους παράγοντες του ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμες εσωκομματικές συγκρούσεις.

 

Μόλις προ ημερών ο κ. Τζανέτος Καραμίχας ήταν στην «πρώτη γραμμή» για τη διοργάνωση συνδικαλιστικής κίνησης, για την ίδρυση της οποίας έβαλε ο ίδιος την υπογραφή με άλλους «επωνύμους» των συνδικαλιστικών οργανώσεων επί δεκαετίες.

 

Το μέλλον της φιλολαϊκής και σοσιαλιστικής Αριστεράς ήταν στο βασικό «μενού» της σχετικής εκδήλωσης στην Αθήνα, όπου οι υπογράφοντες το ίδιο κείμενο… έσκισαν τα ιμάτιά τους καταγγέλλοντας τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για φιλομνημονιακή και αντιλαϊκή πολιτική.

 

Λίγο πριν από τις σοβαρές πρώτες αποκαλύψεις σχετικά με το πόρισμα που ολοκλήρωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και βρίσκεται πια στη διάθεση για ενημέρωση του κάθε βουλευτή, ο εκ Λακωνίας πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ συνέχιζε τους «πύρινους λόγους» εναντίον της συμπολίτευσης και του κόμματος στο οποίο είχε ουκ ολίγες φορές ισχυρούς συμμάχους.

 

Το 2007 τάχθηκε μαζί με την πλειοψηφία του συνδικαλιστικού χώρου υπέρ της επανεκλογής του Γιώργου Παπανδρέου, παίζοντας σημαντικό ρόλο για την εξασφάλιση δυνάμεων κατά την προσυνεδριακή περίοδο. Και η αλήθεια είναι ότι δεν αποχώρησε τελευταίως από τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, αλλά το 2011.

 

Το «γιατί» εξήγησε συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2011 με επιστολή του στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο ενημέρωσε ότι παραιτείται από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, αντιδρώντας για το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις συνεταιριστικές οργανώσεις. «Η δημοκρατική μου ευαισθησία και η συνεταιριστική μου ιδεολογία, που συνιστούν την ταυτότητά μου, επιβάλλουν να το πράξω», υποστήριζε στην επιστολή… αριστερού προφίλ ο κ. Καραμίχας.

 

Οι δαπάνες για το σπίτι

 

Σύμφωνα με στοιχεία που εμπεριέχονται στο πόρισμα για την ΠΑΣΕΓΕΣ, προκύπτει δαπάνη 184.819 ευρώ για σπίτι προέδρου την περίοδο 2006-2011 που αφορά ενοίκιο 60.670 ευρώ, κοινόχρηστα 4.559 ευρώ, ρεύμα 2.300 ευρώ, μαζί με έξοδα για εδέσματα, λουλούδια, αγορά κινητών, έξοδα για εκδηλώσεις Τσικνοπέμπτης, Πάσχα, Χριστουγέννων κ.λπ.

 

Πηγή: Έθνος