Οι Κούρδοι κερδίζουν έδαφος στο Κομπάνι

Πεδίο δοκιμής της στρατηγικής του Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί το μαρτυρικό Κομπάνι παρότι, όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει Αμερικανοί αξιωματούχοι, η διάσωση της πόλης δεν αποτελεί στρατηγικό στόχο των ΗΠΑ.

 

Οι αλλαγές που έχουν επιφέρει οι σφοδροί και συχνοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ τζιχαντιστών και Κούρδων υπερασπιστών του Κομπάνι, έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές.

 

Επί δύο ημέρες, κατά τις οποίες συνολικά πραγματοποιήθηκαν 40 αεροπορικοί βομβαρδισμοί γύρω από την πόλη, οι άνδρες και οι γυναίκες των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) απωθούν ολοένα και μακρύτερα τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε δύο από τα τρία μέτωπα, ενώ στο τρίτο τους έχουν καθηλώσει.

 

Ο συνδυασμός των αεροπορικών επιδρομών με την παρουσία εμπειροπόλεμων ενόπλων στο έδαφος, οι οποίοι μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα κατευθύνουν τα πλήγματα από αέρος κατά του ISIS, αποτελεί, σύμφωνα με κάποιους την καλύτερη απόδειξη πως μόνοι τους οι βομβαρδισμοί δεν είναι αρκετοί για να ανακόψουν την ορμή του Ισλαμικού Κράτους.

 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, συνολικά, από τη μάχη του Κομπάνι μέχρι σήμερα περίπου 662 ένοπλοι έχουν χάσει τη ζωή του κι από τις δύο πλευρές με αρκετούς να πέφτουν νεκροί από τις αμερικανικές και συμμαχικές βόμβες.

 

Οι νεκροί

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν σκοτωθεί 374 τζιχαντιστές και 258 Κούρδοι υπερασπιστές του Κομπάνι.

 

Από το κάδρο των τελευταίων εξελίξεων δεν θα μπορούσε να λείπει η τουρκική κυβέρνηση, η οποία αν και αναγνωρίζει ότι οι βομβαρδισμοί από μόνοι τους δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, συνεχίζει να αρνείται να δώσει το πράσινο φως για μια χερσαία επιχείρηση.

 

Μάλιστα χθες η Αγκυρα έκανε γνωστό ότι θέλει να απελάσει πίσω στο Κομπάνι 150 Κούρδους πρόσφυγες που είναι μέλη του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Συρίας του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) που αποτελεί το πολιτικό σκέλος του YPG.

 

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το PYD έχει σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) το οποίο βρίσκεται στην τουρκική και αμερικανική λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι πιέσεις προς την Αγκυρα για ενεργότερο ρόλο στην υπό τις ΗΠΑ συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αναμένεται να ενταθούν περαιτέρω καθώς η Γερμανία σύμφωνα με τον σύμβουλο της Μέρκελ Φόλκερ Κάουντερ εξετάζει το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσει τους αντάρτες του PKK για τη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών.

 

Στο μεταξύ παρέμβαση για το θέμα της μάχης κατά του ISIS έκανε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με μια απάντηση σε σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ότι η Ρωσία συμφώνησε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στον τομέα των πληροφοριών για μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

 

Στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ρωσία ήδη προσφέρει στο κομμάτι των πληροφοριών ενάντια στην τρομοκρατία, αλλά «δεν θα συμμετάσχει σε κανέναν συνασπισμό, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

 

Πηγή: Έθνος