Οι πρωταθλητές σε κενά και προσλήψεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Έχει περάσει 1 μήνας από την έναρξη του σχολικού έτους και αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών ακόμα και σε βασικές ειδικότητες όπως είναι οι δάσκαλοι, οι νηπιαγωγοί, οι φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί κ.α. παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε περίπου 12.500 προσλήψεις. Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν στο Υπουργείο είναι οι ελάχιστες πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών τόσο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (400-500 πιστώσεις) όσο και από το ΕΣΠΑ ( 2400 πιστώσεις)

1064 κενά και πιστώσεις για 100-110 προσλήψεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ κ. Κορδή αυτή τη στιγμή η Βθμια εκπαίδευσης αριθμεί 1064 κενά με τις εναπομείνασες πιστώσεις να ανέρχονται σε μόλις 89 με τις 85 εξ αυτών να οφείλονται σε ανακλήσεις τοποθετήσεων αναπληρωτών. Να σημειώσουμε ότι Οι 89 πιστώσεις δεδομένου ότι είναι 10μηνες μπορούν να δώσουν περίπου 100-110 προσλήψεις αναπληρωτών. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας έχει συγκεντρώσει τα κενά και σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το news.gr από τη Δευτέρα αναμένονται προσλήψεις αναπληρωτών.

Άδειες άνευ αποδοχών μπορούν να δώσουν 700-800 προσλήψεις

Να σημειώσουμε ότι ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ επιβεβαιώνει πληροφορία του news.gr και του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Φιλολόγων σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο προσπαθεί να αξιοποιήσει για τις προσλήψεις των αναπληρωτών τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του από τις 600 περίπου άδειες άνευ αποδοχών. Βέβαια θα πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια για την αξιοποίησή τους που θα δώσει στο Υπουργείο 6.000 ανθρωπομήνες αφού οι άδειες αυτές δίνονται στην αρχή του σχολικού έτους. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών από εδώ και πέρα θα είναι 8μηνες το Υπουργείο θα καταφέρει να προσλάβει άλλους 700-800 αναπληρωτές.

Πρωταθλητές των κενών οι φιλόλογοι

Η ειδικότητα με τον μεγαλύτερο αριθμό κενών αναδεικνύεται αυτή των φιλολόγων καθώς αριθμεί 139 κενά παρά το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί 524 προσλήψεις. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οικονομολόγοι, που με το νέο λύκειο έχουν αναβαθμιστεί καθώς και οι καθηγητές αγγλικών ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των κενών σε καθηγητές καλλιτεχνικών, μουσικής και γεωπόνοι. Τη δεκάδα κλείνουν θεολόγοι, καθηγητές πληροφορικής, μαθηματικοί, φυσικοί και βιολόγοι.