Συμφωνία Πούτιν-Ποροσένκο για τις παραδόσεις ρωσικού αερίου

Σε συμφωνία για την επανάληψη των παραδόσεων του ρωσικού φυσικού αερίου, τουλάχιστον για την χειμερινή περίοδο κατέληξαν ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμήρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Μιλάνο.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι επιτεύχθηκε “πρόοδος” στις συνομιλίες που είχε με τον Ποροσένκο. “Συμφωνήσαμε για τους όρους επανάληψης των παραδόσεων φυσικού αερίου, τουλάχιστον για τη χειμερινή περίοδο”, είπε χαρακτηριστικά.

 

Κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους να “στηρίξουν” οικονομικά την Ουκρανία ώστε να ξαναρχίσουν οι παραδόσεις του ρωσικού αερίου που είχαν διακοπεί από το καλοκαίρι λόγω των απλήρωτων χρεών που είχε συσσωρεύσει το Κίεβο.

 

“Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (…) πρέπει να στηρίξουν την Ουκρανία και να την βοηθήσουν να λύσει αυτό το πρόβλημα” του χρέους απέναντι στη Ρωσία, είπε ο Πούτιν μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του.Υπάρχουν ορισμένα εργαλεία, όπως οι ενδιάμεσες πιστώσεις (…) ή οι εγγυήσεις μιας τράπεζας κύρους” συνέχισε.

 

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι η χώρα του συμφώνησε με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία να χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτηρούν την εκεχειρία, κυρίως στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

 

“Συμφωνήσαμε να χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μια σύγχρονη μέθοδος που επιτρέπει τον καθορισμό των ζωνών όπου σημειώνονται πλήγματα” είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία εξέφρασαν την πρόθεση να συνεργαστούν στο σχέδιο αυτό και η Ρωσία θα συμμετάσχει επίσης”, εξήγησε.

 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε εξάλλου ότι η τρέχουσα, χαμηλή τιμή του πετρελαίου στις αγορές δεν αποτελεί τραγωδία για τον προϋπολογισμό της Ρωσίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα του ενεργειακού τομέα, και εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει μια “διόρθωση” προς τα επάνω. Πρόσθεσε πάντως ότι η τιμή των 80 δολαρίων ανά βαρέλι πετρελαίου δεν είναι επικερδής για τους παραγωγούς.