Αποζημιώσεις διεκδικούν οι συγγενείς των θυμάτων του μοιραίου Σινούκ, που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής

Στο Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρό του, Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Εμμανουηλίδη, συζητήθηκαν οι αιτήσεις αποζημίωσης συγγενών του μοιραίου ελικοπτέρου το οποίο την 11η Σεπτεμβρίου 2004 έπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής και σκοτώθηκαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Πέτρος Z’, η συνοδεία του, αποτελούμενη από 11 άτομα και το 5μελές πλήρωμα του διασκευασμένου VIP ελικοπτέρου CH-47D Σινούκ (Chinook) ΕΣ 916.

 

Στο ΣτΕ συζητήθηκαν οι αιτήσεις περίπου 30 συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν κατά τη μοιραία πτώση του Σινούκ. Από τους 30 συγγενείς οι 11 είναι του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

 

Οι συγγενείς διεκδικούν αποζημιώσεις για χρηματική ικανοποίηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν, καθώς δέκα χρόνια μετά το θλιβερό περιστατικό κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει αποζημίωση. Ο μόνος που έλαβε αποζημίωση, με πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μετά από εξωδικαστική επίλυση, είναι ένας συγγενής ιερομόναχου που έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του Σινούκ.

 

Ειδικότερα, στους περισσότερους από τους συγγενείς έχουν επιδικαστεί από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αποζημιώσεις περίπου 6,8 εκατ. ευρώ, παρότι διεκδικούσαν πολύ μεγαλύτερα ποσά, ενώ σε άλλους οι αιτήσεις απορρίφθηκαν.

 

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε σε ορισμένους συγγενείς αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων, καθώς αναγνώρισε ευθύνη στο ελληνικό δημόσιο. Οι αποζημιώσεις επιδικάστηκαν επειδή υπέστησαν υπέρμετρη ζημιά λόγω του ψυχικού πόνου που δέχθηκαν από τον αιφνίδιο θάνατο των συγγενών τους που ήταν στο μοιραίο ελικόπτερο.

 

Αντίθετα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι δεν πρέπει να πάρουν αποζημίωση οι συγγενείς, καθώς αναγνώρισε μεν ότι υπήρξαν τυπικές παραβάσεις κατά τη διάρκεια της μοιραίας πτήσης, αλλά δεν εντόπισε παράνομη πράξη ή παράλειψη των οργάνων του Δημοσίου.

 

Στο ΣτΕ τους συγγενείς εκπροσώπησαν ο βουλευτής και τέως υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών Χαράλαμπος Χρυσανθάκης και ο δικηγόρος Πειραιά Ηλίας Παυλάκης, ενώ η Ευσταθία Τσαούση εκπροσώπησε το ελληνικό δημόσιο.

 

Η κυρία Τσαούση υποστήριξε ότι δεν υπάρχει παρανομία και ότι δεν υπάρχει αιτιώδης σύνδεση του ατυχήματος με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα, που προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης για λάθη και παραλείψεις των κρατικών οργάνων, αλλά ούτε με το άρθρο 4 του Συντάγματος, που προβλέπει ευθύνη από διακινδύνευση.

 

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Σινούκ απογειώθηκε από το στρατόπεδο Σακέτα στον Καρέα Αττικής και είχε τελικό προορισμό τις Καρυές του Αγίου Όρους, αλλά οκτώ ναυτικά μίλια πριν προσγειωθεί, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Σιγγιτικού κόλπου. Η πτήση αποσκοπούσε στο να προσκυνήσει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και η συνοδεία του στο Άγιο Όρος.