Έσοδα 1,53 δισ. από την “νέα” εισφορά αλληλεγγύης

Σε έσοδα 1,53 δισ. ευρώ προσβλέπει η κυβέρνηση από τη διατήρηση και το 2015, έστω και κουτσουρεμένης κατά 30% της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

 

Το στοιχείο προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) που συνοδεύει την τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Σύμφωνα με το euro2day.gr, το ΓΛΚ δεν διατυπώνει πρόβλεψη για το κόστος της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα. Μιλά για απώλεια εσόδων λόγω της απαλλαγής (από 20% έως 100%) από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και υστέρηση είσπραξης εσόδων (λόγω της δυνατότητας καταβολής σε περισσότερες δόσεις) για τις οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση. Το ύψος των αποτελεσμάτων αυτών εξαρτάται από το ύψος των οφειλών που θα ενταχθούν κατόπιν αίτησης των οφειλετών, τον αριθμό των δόσεων που αυτοί θα επιλέξουν, τη συνέπειά τους στη ρύθμιση κ.λπ.

 

Παράλληλα, όμως, σημειώνει ότι λόγω της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε σχέση με αυτήν του ν.4152/2013 (περισσότερες δόσεις, μεγαλύτερη απαλλαγή από τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις, μικρότερο επιτόκιο για τις δόσεις) αναμένεται αύξηση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και διασφάλιση είσπραξης των τρεχουσών υποχρεώσεων των φορολογουμένων και ασφαλισμένων.

 

Σε ότι αφορά την διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (13%) στην εστίαση η απώλεια εσόδων εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 44 εκατ. έως 107 εκατ. ευρώ, εξαρτώμενη από την εξέλιξη της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά επίσης εκτιμάται ότι θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.