Κόκκινος συναγερμός για Εμπολα – Πρώτα κρούσματα σε ΗΠΑ, Μαλί

Σε νέα εγρήγορση έχει τεθεί τις τελευταίες ώρες ο πλανήτης λόγω Έμπολα. Λίγο μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στις ΗΠΑ αλλά και το Μαλί, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την αύξηση της οικονομικής βοήθειας για την καταπολέμηση του ιού σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Την επέκταση των ελέγχων σε όλα τα μέσα μεταφοράς στη Γαλλία, ανακοίνωσε το πρωί από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος Ολάντ.

 

Την ανακοίνωση για την αύξηση της παρεχόμενης οικονομικής βοήθειας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωης έκανε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου Ηνωμένες Πολιτείες και Μαλί ανακοίνωσαν ότι δύο πολίτες τους βρέθηκαν θετικοί στον θανατηφόρο υιό. 

Πρόκειται για ένα γιατρό της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα ο οποίος διαγνώσθηκε στη Νέα Υόρκη θετικός στον ιό Έμπολα. Ο άνθρωπος αυτός είχε φθάσει στις 17 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι και είχε περάσει από τους ειδικούς, ενισχυμένους ελέγχους που προβλέπονται για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής οι οποίες πλήττονται περισσότερο από το θανατηφόρο ιό.

 

Στο Μαλί οι Αρχές επιβεβαίωσαν ως πρώτο κρούσμα ένα κοριτσάκι δύο ετών, το οποίο εξετάστηκε και βγήκε θετικό στον ιό κατά την άφιξή του στη χώρα από τη γειτονική Γουινέα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι το Μαλί έχει θέσει υπό παρακολούθηση 43 ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με το κορίτσι, περιλαμβανομένων δέκα εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας.

Επιπλέον ο ΠΟΥ στέλνει ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Μαλί για να ενισχύσουν το επίπεδο ετοιμότητας ύστερα από το πρώτο κρούσμα του ιού. Μετά τον εντοπισμό του, το Μαλί έγινε η έκτη χώρα της Δυτικής Αφρικής όπου εμφανίζεται ο θανατηφόρος ιός που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 4.900 ανθρώπους.

 

Τα δύο νέα κρούσματα αυξάνουν την ανησυχία ότι η νόσος ενδεχομένως να εξαπλωθεί περαιτέρω σε παγκόσμιο επίπεδο, τη στιγμή που το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) προειδοποίησε σήμερα ότι η επιδημία του Έμπολα κινδυνεύει να προκαλέσει επισιτιστική κρίση στην χώρες της Δυτικής Αφρικής.

 

Αυξημένα μέτρα στη Γαλλία 

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες την επέκταση των ελέγχων «σε όλα τα μέσα μεταφοράς» στη Γαλλία για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του Έμπολα.

 

«Η Γαλλία οφείλει να έχει συστήματα ελέγχου που δεν πρέπει να είναι απλώς έλεγχοι στις αερομεταφορές, αλλά και έλεγχοι σε όλα τα μέσα μεταφοράς, ακόμη και στα θαλάσσια. Αυτό το σύστημα ελέγχου θα εφαρμόσουμε», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Ο γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση να «μην υπάρξει επηρεασμός από την καταστροφολογία ούτε όμως και αδράνεια» απέναντι στην επιδημία αυτή.

10.000 μάσκες υψηλής προστασιας από την Ιαπωνία

Την ίδια ώρα στο Τόκιο, μικρή ιαπωνική εταιρία αποφάσισε να προσφέρει 10.000 μάσκες υψηλής προστασίας στις τρεις πλέον πληγείσες από την επιδημία του Εμπολα χώρες της Δυτικής Αφρικής.

«Μας είχε ζητήσει η κυβέρνηση της Γουινέας να αγοράσει μάσκες. Ωστόσο η διαδικασία αγοράς διαρκεί μήνες, συνεπώς αποφασίσαμε να προσφέρουμε τις μάσκες αυτές (που κοστίζουν 59 ευρώ έκαστη) για το νοσηλευτικό προσωπικό που περιθάλπει ασθενείς με Εμπολα», δήλωσε ο Τσουγιόσι Νακαγκαβάρα, στέλεχος της εταιρίας Clever προσθέτοντας ότι η προσφορά θα ισχύσει επίσης για τη Λιβερία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.