Σοβαρό φραστικό επεισόδιο είχε ο Αντ. Σαμαράς με τον Ντ. Κάμερον

Να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου, και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ), ζητεί από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο κείμενο συμπερασμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

 

Σημειώνεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον όταν παρουσίασε τις κοινές ελληνικές-κυπριακές θέσεις στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να περάσουν στο τελικό κείμενο.

Ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να υιοθετηθεί ένα πολύ σκληρό κείμενο στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις, κάτι με το οποίο αντέδρασε ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος ήθελε έναν ηπιότερο τρόπο αντίδρασης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ανέβασε τόνους και επιτέθηκε σφοδρά στον βρετανό ομόλογό του.

Τελικά, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι έσπευσε να ηρεμήσει τα πνεύματα και τελικά το κείμενο συμπερασμάτων ήταν κοντά στις ελληνοκυπριακές θέσεις

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνοντας στην βρετανική πλευρά ότι, όπως όλες οι χώρες έχουν ΑΟΖ έτσι (έχει) και η Κύπρος.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής ότι μετά από εξουσιοδότηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, είχε την τιμή να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένος» από το γεγονός ότι η ΕΕ με το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων, στο οποίο κατέληξε, καλεί την Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία της Κύπρου.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν πως κάθε υποψήφια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Εξάλλου, ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά που εκπροσώπησε την Κύπρο στη Σύνοδο Κορυφής, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε.