Η Ρωσία θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των Ουκρανικών εκλογών

Σ. Λαβρόφ: Ελπίζουμε να σχηματιστεί μια εποικοδομητική κυβέρνηση

Με την ελπίδα πως θα σχηματιστεί μια «εποικοδομητική κυβέρνηση η Ρωσία θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των Ουκρανικών εκλογών, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Παράλληλα, οι εκλογικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ ανακοίνωσαν πως οι εκλογές αυτές, που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, προσέφεραν πραγματική επιλογή στους ψηφοφόρους και πραγματοποιήθηκαν με τρόπο σύμφωνο προς τις δημοκρατικές προδιαγραφές, με μόνο μερικά «μεμονωμένα επεισόδια».

«Οι εκλογές αυτές πραγματοποιήθηκαν, αν και όχι σε όλο το έδαφος της Ουκρανίας», δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το RIA.

«Πιστεύω πως θα τις αναγνωρίσουμε, επειδή είναι πολύ σημαντικό για μας να έχει τελικά η Ουκρανία αρχές που δεν πολεμούν η μία την άλλη, δεν σύρουν την Ουκρανία προς τη Δύση ή προς την Ανατολή, αλλά ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως η Ουκρανία θα σχηματίσει μια «εποικοδομητική» κυβέρνηση η οποία θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της μείωσης των εντάσεων στη χώρα, καθώς και στις σχέσεις της με τη Μόσχα, μετέδωσε εξάλλου το πρακτορείο ΤΑΣΣ.

«Ελπίζουμε πως οι εκλογές αυτές… θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί γρήγορα μια κυβέρνηση η οποία θα είναι εποικοδομητική και δεν θα επιδιώκει να συνεχίσει την κλιμάκωση των συγκρουσιακών τάσεων στην κοινωνία, στις σχέσεις με τη Ρωσία», δήλωσε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το ΤΑΣΣ.

Στο μεταξύ, ο Ειδικός Συντονιστής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Κεντ Χάρστετ δήλωσε πως «οι εκλογές σηματοδότησαν ένα σημαντικό βήμα στη φιλοδοξία της Ουκρανίας να καθιερώσει τις δημοκρατικές εκλογές ευθυγραμμιζόμενη με τις διεθνείς δεσμεύσεις της».

«Υπήρξαν πολλά θετικά σημεία στη διαδικασία, όπως μια αμερόληπτη και αποτελεσματική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, μια εκλογική διαδικασία με ευρεία συμμετοχή που προσέφερε στους ψηφοφόρους πραγματική επιλογή και γενικός σεβασμός των θεμελιωδών ελευθεριών», πρόσθεσε ο Χάρστετ.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ψηφοφορία και η καταμέτρηση ήταν διαφανείς και η προεκλογική εκστρατεία είχε ευρεία συμμετοχή και διεξήχθη φανερά, αν και υπήρξαν περιπτώσεις εκφοβισμού και απειλών εναντίον υποψηφίων και εργαζομένων. Το περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης ήταν ποικίλο, επισήμανε, αλλά σημείωσε επίσης μια έλλειψη αυτονόμησης ορισμένων μέσων ενημέρωσης από πολιτικά ή εταιρικά συμφέροντα.

Ένας άλλος παρατηρητής, η Ντόρις Μπάρνετ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, δήλωσε πως υπήρξαν μερικές παρατυπίες, όμως τα εκλογικά τμήματα λειτούργησαν καλά. Υπήρξαν δυσκολίες στη διενέργεια των εκλογών και δεν διεξήχθη ψηφοφορία σε ορισμένες περιοχές, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας όμως πως το γεγονός αυτό δεν τις ακυρώνει.

Ο Χάρστετ διευκρίνισε πως στην αποστολή των παρατηρητών συμμετείχαν περισσότερα από 900 πρόσωπα από 43 χώρες

 

Πηγή: Newsbeast.gr