Σάλος για το Λευκό Παλάτι του Ερντογάν (ΦΩΤΟ)

Αντιδράσεις και καυστικά σχόλια κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου της γείτονος να εγκαινιάσει σήμερα, ανήμερα τη Μέρα της Δημοκρατίας στην Τουρκία, το νέο προεδρικό μέγαρο, το Ακ Σαράι που σημαίνει Λευκό Παλάτι.

 

Το Ακ Σαράι έχει μετατραπεί σε σύμβολο του νεοοθωμανισμού του Ερντογάν, καθώς η κατασκευή του Παλατιού σε μια έκταση που αποτελούσε τη φάρμα του Κεμάλ Ατατούρκ και ήταν χαρακτηρισμένη ως δασική, πραγματοποιήθηκε παρότι υπάρχουν σχετικές δικαστικές αποφάσεις ενάντια σε αυτήν και εκκρεμούν προσφυγές.

Η κατασκευή του παλατιού, το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος φιλοδοξεί να το κάνει το αντίστοιχο του Λευκού Οίκου, είχε μετατραπεί από τον ίδιο τον Ερντογάν σε θέμα γοήτρου όταν τον Μάρτιο, ως πρωθυπουργός ακόμη, δήλωσε: «Αφήστε τους να το κατεδαφίσουν εάν έχουν τη δύναμη για κάτι τέτοιο. Αποφάσισαν να σταματήσουν τις εργασίες, όμως δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την κατασκευή του. Θα το ολοκληρώσω και θα μετακομίσω σε αυτό».

Αρχικά το παλάτι προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για πρωθυπουργικό μέγαρο, όμως εν τέλει θα μετατραπεί σε προεδρικό μέγαρο, θέτοντας εν αχρηστία το ιστορικό Παλάτι Τσανκάγια, που σύμφωνα με τις εντολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει πιθανότατα μουσείο.

Μάλιστα ο Ερντογάν, όπως έγινε γνωστό, φρόντισε να συμπέσουν τα εγκαίνια του Ακ Σαράι με τους εορτασμούς της Μέρας της Δημοκρατίας ούτως ώστε να πραγματοποιηθούν εκεί οι επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις για πρώτη φορά από το 1923!

Αντιδράσεις

Οι προσκλήσεις για τις εκδηλώσεις εστάλησαν τις προηγούμενες ημέρες προκαλώντας αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, ήδη αρκετές οργανώσεις έχουν στείλει τις δικές τους προσκλήσεις που καλούν σε εορτασμούς σε άλλα σημεία της Αγκυρας, αλλά και αλλού, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι κανένα στέλεχός του δεν πρόκειται να παραστεί στους εορτασμούς στο 300.000 τετραγωνικών μέτρων Παλάτι.

 

Για το θέμα δηλώσεις έκανε χθες ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ανέφερε: «Θα κρατήσουμε τις σχέσεις μας με τον πρόεδρο σε εντελώς τυπικό τόνο. Δεν θα συμμετέχουμε σε καμία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο. Ακόμη κι αν οι εορτασμοί γίνονταν στο Τσανκάγια, πάλι δεν θα πηγαίναμε».

 

Σημειώνεται ότι το Ακ Σαράι (το όνομα παραπέμπει επίσης και στα αρχικά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που στα τουρκικά είναι AKP) έχει συνολικά στοιχίσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ και παρέχει όλα τα κομφόρ για τον «Σουλτάνο» της Τουρκίας.

 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εντός των 300.000 τετραγωνικών μέτρων που καλύπτει το σύμπλεγμα κτιρίων του Ακ Σαράι, υπάρχουν εκτός του κεντρικού κτιρίου, ένα άλλο κτίριο αποκλειστικά για συναντήσεις με άλλους ηγέτες και αξιωματούχους ξένων κρατών, ξενώνες, κήποι, πάρκα και ένα κέντρο συνεδρίων. Το επίσημο γραφείο του προέδρου έχει φτιαχτεί στα πρότυπα του Οβάλ Γραφείου του Λευκού Οίκου και έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα ασφαλείας που απαγορεύουν την παρακολούθηση εντός του και την τοποθέτηση «κοριών», ενώ είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να αντέχει ακόμη και επίθεση με πύραυλο!

 

Πηγή: Έθνος