Στη διάθεση των δήμων οι 900.000 ευρώ για τους πληγέντες της θεομηνίας

Αύριο Παρασκευή λήγει η προθεσμία που έχουν οι πληγέντες από την πρόσφατη θεομηνία για να καταγραφούν  οι ζημιές τους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ζημιές σε 1.085 οικίες και 422 αυτοκίνητα σε 25 δήμους, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι ήδη έχει ικανοποιηθεί μετά και τις εντολές του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η αποδέσμευση του κονδυλίου των 900.000 ευρώ προκειμένου να δοθεί το πρώτο άμεσο  βοήθημα ανακούφισης στους πληγέντες σημειώνοντας ότι η μεριμνά μας είναι «η ταχεία καταβολή και  ταυτόχρονα να είναι στοχευμένη ώστε να πάνε τα χρήματα αυτά, που είναι του ελληνικού λαού, εκεί όπου υπάρχει αναμφίβολα μεγάλη ανάγκη».

Στις  παρατηρήσεις του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη  για την «πανσπερμία υπηρεσιών, αποφάσεων  και ελέγχων που πρέπει να υπάρξουν για την εκταμίευση των βοηθημάτων σε πληγέντες και ότι απαιτούνται ίσως μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομών και δικτύων» ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι καταγραφές που κάνει με μια μόνο απλή κλήση στο 199 των ενδιαφερομένων η Πυροσβεστική Υπηρεσία αφορά καταστροφές σε οικοσκευές και σε οχήματα. Οι εκτιμήσεις για την στατικότητας ενός κτηρίου δεν είναι αρμοδιότητα της ΠΥ αλλά «όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε είναι κάτι πιο σύνθετο και άλλων υπηρεσιών όπως του οργανισμού  Αποκατάστασης Σεισμοπαθών και της Περιφέρειας».

Ο υπουργός Εσωτερικών θέλοντας να καταδείξει το πρόβλημα που υπάρχει για υλοποίηση έργων θωράκισης υποδομών και δικτύων αντιπλημμυρικής θωράκισης  της Αττικής ανέφερε ότι μόνο για την περίοδο 2003 – 2014 έχουν υπολογιστεί ότι έχουν γίνει έργα ύψους 450 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ίδια έκθεση τα αναγκαία έργα που απαιτούνται για την θωράκιση της Αττικής είναι 1,5 με 2 δις ευρώ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης έδωσαν τα εύσημα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αποτελεσματικότητα που επέδειξε και σε αυτές τις  έκτακτες ανάγκες. 

 

Πηγή: Ελέυθερος Τύπος