Πιο κοντά σε συμφωνία για το φυσικό αέριο Ρωσία – Ουκρανία

Ενα βήμα πιο κοντά στη διευθέτηση της διένεξής τους για το φυσικό αέριο φαίνεται πως έκαναν σήμερα Κίεβο και Μόσχα, μετά τη διακοπή του εφοδιασμού του Κιέβου από τη Μόσχα τον Ιούνιο, εξαιτίας των ανείσπρακτων οφειλών της ουκρανικής πλευράς.

 

Σε δήλωση που έκανε εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας, με την οποία επιβεβαιώνει τους αριθμούς τους οποίους ανακοίνωσε νωρίτερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, η Ουκρανία θα κληθεί να καταβάλει στη Ρωσία 378 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και 365 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους

 

Χθες, οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία υπό την αιγίδα της ΕΕ για το φυσικό αέριο είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο ωστόσο σήμερα η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένδειξη ότι πλησιάζει η τελική συμφωνία. 
 

378 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα 

Μιλώντας ενώπιον του υπουργικού του συμβουλίου, ο Γιατσενιούκ ανέφερε νωρίτερα πως η θέση του Κιέβου στις τριμερείς διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είναι πως η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι 378 δολάρια στα τέλη του 2014 και να μειωθεί στα 365 το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας είπε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να αποπληρώσει τις οφειλές του για το αέριο που έχει ήδη προμηθευτεί αμέσως μόλις συναφθεί μια συμφωνία με τη Μόσχα.

Ένα ποσό ύψους 1,45 δισεκ. δολαρίων θα καταβληθεί αμέσως, ενώ ένα επιπλέον ποσό 1,65 δισεκ. δολαρίων θα αποπληρωθεί ως το τέλος του έτους, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ακόμη, ο Γιατσενιούκ ανέφερε ότι το Κίεβο ζητεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλουν στην αποπληρωμή του ποσού αυτού.

«Σήμερα, θα μιλήσω τηλεφωνικά με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο (Τζο) Μπάιντεν και την Γερμανίδα καγκελάριο (Άγγελα) Μέρκελ» για να εξευρεθούν πρωτίστως «τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν (…) να αποπληρωθούν οι οφειλές μας για την ενέργεια», είπε ο Γιατσενιούκ.

Αναμένονται οι εγγυήσεις 

Αξιωματούχοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεξάγουν από χθες συνομιλίες στις Βρυξέλλες για να αρθεί το αδιέξοδο όσον αφορά τον εφοδιασμό του Κιέβου.

Η Μόσχα άφησε να εννοηθεί ότι έχει αποδεχθεί την προσωρινή συμφωνία, αλλά αναμένει από την ΕΕ να παράσχει χρηματικές εγγυήσεις, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ. Ο Νόβακ ανέφερε ότι η Ουκρανία οφείλει 3,1 δισεκ. δολάρια για ήδη παραδοθείσες ποσότητες και 1.45 δισεκ. δολάρια για ποσότητες οι οποίες θα αρχίσουν να της παραδίδονται τον Νοέμβριο.

Εάν οι πλευρές καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία, αυτή αναμένεται να επισημοποιηθεί εντός της ημέρας.